Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Šetnja Zagrebom

Zagrepčanka je čudo domaće arhitekture. No već godinama propada

Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/3
15.12.2021.
u 09:00

- Zagrepčanka je u javnosti sigurno najpoznatije Jelinekovo djelo, jedna od identifikacijskih oznaka Zagreba, ucrtana u sve gradske mape, snimljena za razglednice - kažu stručnjaci iz Društva arhitekata Zagreb.

 Otvorena je 23. prosinca 1976. godine, a tad e bila najveća i najmodernija poslovna zgrada u Hrvatskoj i cijeloj bivšoj Jugoslaviji. Štoviše, sve do 2006 godine to je bila najviša zgrada u cijeloj Hrvatskoj, a onda ju je nadvisio 97-metarski Eurotower. 

Lijepa Zagrepčanka na križanju Savske i Vukovarske danas je "samo" treći najviši neboder u Zagrebu, a četvrti u Hrvatskoj. U njenih 94,6 metara visine smješteno je 26 katova, kao i nekoliko podzemnih etaža namijenjenih za parkiranje automobila. A ovaj poslovni neboder izgrađen je 1976. godine po projektu arhitekata Slavka Jelineka i Berislava Vinkovića, dok je inspiracija za njegovu izgradnju došla od nebodera Thyssenhaus koji se nalazi u Dusseldorfu u Njemačkoj. Neboder se sastoji od tri dijela – središnji i najviši doseže visinu od 95 metara i 26 katova, zapadni je dio pet katova niži, dok se istočni prostire na 19 katova.

- Zagrepčanka je u javnosti sigurno najpoznatije Jelinekovo djelo, jedna od identifikacijskih oznaka Zagreba, ucrtana u sve gradske mape, snimljena za razglednice. Projektirana krajem šezdesetih godina, ponijela je sa sobom sve značajke toga desetljeća, od tehnologije do oblikovanja, od zadovoljavanja tržišnih uvjeta i urbanističkih zahtjeva do težnje za izražajnom ljepotom. Ovladavanje nove tehnologije preraslo je neogotičke visine starog gradskog središta kako bi u novome centru doseglo dvadeset i šest katova - pišu o lijepoj Zagrepčanki arhitekti iz Društva arhitekata Zagreba. 

No, a vremenom je ovo predivno zdanje postalo kuća duhova, jer je sve manje tvrtki u njoj otvaralo svoje urede. Neki analitičari predlagali su da bi se neboder ponovno napunio kad bi njegovi vlasnici privukli mlade tvrtke kojima ne smeta loša opremljenost, ali po nešto nižem najmu. 

A s godinama postalo opasno i za obične prolaznike.  Jer već nakon 10 godina od njene izgradnje  s pročelja su počele otpadati masivne kamene ploče. Zbog toga je sagrađen zaštitni tunel koji je i danas u upotrebi. Renoviranje je počelo tek u 21. stoljeću. Nekadašnji pokušaji renovacije na probleme bi nailazili zbog problema u neriješenim zemljišnim knjigama, pa su suvlasnici dizali kredite i sami obnovili istočno i zapadno pročelje. 

Zagrepčanka je poznata po organiziranju humanitarnih akcija: jedna od njih je “Zagrepčanka 512” – povodom mjeseca borbe protiv ovisnosti, u prosincu, organizira se utrka stubama (512).  "Staza" je duga 512 stuba, po jedan natjecatelj starta svakih 30 sekunda, a u utrci može sudjelovati 250 sudionik. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije