Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pohvalno

Zagrepčanin Mario Keča 102 puta dobrovoljno darivao krv

marijo kečo
Tomislav Miletić/PIXSELL
26.10.2012.
u 12:30

Godišnje u Hrvatskoj oko 94 tisuće ljudi dobrovoljno daje krv. Krv se može početi davati s napunjenih 18 pa do 65 godina

Krv je dosad dao 102 puta, a za nekoliko dana uputit će se ponovno. Zagrepčanin Mario Keča jedan je od oko 94.000 dobrovoljnih davatelja krvi godišnje u Hrvatskoj koji pomažu svojom nesebičnošću.

– Krv dajem iz želje da nekome pomognem. Krv se ne može ničim proizvesti, to je lijek koji samo jedan čovjek može dati drugome – kaže Keča kojemu je jučer u povodu Dana darivatelja krvi uručena i plaketa. Prvi put je krv dao sa 18 godina, dok je služio vojsku, i otad nije stao. Danas ima 51 godinu, a njegov primjer, na što je posebno ponosan, potaknuo je i njegovu stariju kćer da krene njegovim stopama.

– Čim je napunila 18 godina, kći i ja otišli smo u Zavod za transfuzijsku medicinu u Petrovoj 3 i zajedno smo dali krv. Supruga također daje krv, a mlađa kći ide u osmi razred pa još ne može davati krv, ali i ona iskazuje želju da to napravi kad postane punoljetna – objašnjava Mario Keča. Krv se u Hrvatskoj može početi davati sa 18, pa sve do 65 godina. A sama procedura jednostavna je.

– Osoba mora biti zdrava, imati dobru volju, biti punoljetna i imati više od 55 kilograma. Na pregledu se vidi ima li dovoljno željeza u krvi i ako prođe taj test, ispunjava upitnik s brzim pregledom povijesti bolesti te s tim ide k liječniku koji odluči je li osoba kompetentna za davatelja – objasnila je Irena Jukić, ravnateljica Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu.

>> Hrvatski obiteljski rekorderi: Bračani darovali 90 litara krvi

Komentara 4

DE
detour
13:17 26.10.2012.

malo je takvih ljudi.

T1
t111
15:14 26.10.2012.

da ga pohvalim, moj stari je jucer dobio pohvalnicu na nekakvoj veceri za 100 davanja krvi.

JO
josko
16:02 26.10.2012.

Čestitam i svake pohvale! Gdje da se prijavim za popis!? Kao student u Zagrebu sam dao krv oko 10tak puta. Onda sam otišao preko bare i dobio certifiakt za 15 galona krvi date kroz 30tak godina. To je ukupno oko 140 puta! Govorio je moj otac: - pohvali se ako imaš s čime! (umjesto isprike za samohvalu)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije