Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Zagrepčani za režije duguju pola milijarde

05. travnja 2016. u 15:08 12 komentara 2878 prikaza
dugovi
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Iako će za nekoliko dana u poštanskim sandučićima Zagrepčani zateći pet-šest novih računa za režijske troškove za ožujak ove godine, još uvijek su ostali dužni milijune za proteklu 2015. Tako ukupno za struju, vodu, plin, pričuvu, grijanje, komunalnu naknadu i odvoz otpada duguju čak 507 milijuna kuna.

I na računu vam piše stanje

Najviše neplaćenih računa imaju prema Elektri kojoj duguju 292 milijuna kuna.

– Godine 2015. imali smo 3927 iskapčanja zbog neplaćanja računa, a poslali smo 288 tisuća opomena – kazali su iz Elektre Zagreb.

Ivica Martinek, direktor HEP Toplinarstva, objasnio je da je ukupan dug građana i tvrtki za isporučenu toplinsku energiju za 2015. oko 69 milijuna kuna, od čega oko 30 milijuna kuna duguju građani, a oko 39 milijuna tvrtke.

dugovi | Autor : Milan Ilić/Večernji list Foto: Milan Ilić/Večernji list

– Na svakom računu pišemo i iznos dugovanja, a potom šaljemo i opomene. Ako potrošači ni tada ne podmire dugovanja, pokrećemo ovršne postupke, a ako dođe do utuženja, krajnji kupac plaća i troškove ovršnog postupka – naveo je Martinek.

Iz Vodovoda i odvodnje (ViO) istaknuli su da je na svakom računu naznačen iznos dugovanja građana ako ga ima te da se to ujedno smatra i opomenom.

– Ovrha se pokreće za dospjele neplaćene račune ranijih razdoblja, gdje je većinom riječ o neplaćenim računima duže od 90 dana, a pri utuženju postoji mogućnost obročne otplate – kazala je Ana Glavan iz ViO-a. Dodala je da je u 2015. bilo 489 obustava isporuke vode zbog neplaćanja po poslanoj opomeni pred isključenje.

Uskoro opomene

Iz Plinare navode da su od ukupno 304 tisuće korisnika za 30 tisuća dužnika iz 2015. pokrenuli ovršni postupak.

– Za sva dospjela, nepodmirena dugovanja pokrećemo ovršne postupke, a pravomoćna rješenja o ovrsi upućujemo na naplatu Fini – kazao je Davor Šestan iz Plinare.

Slično je i u Čistoći iz koje šalju opomene dvaput godišnje, a nemali dug građani imaju i prema zgradi u kojoj stanuju jer ne plaćaju pričuvu. Tako GSKG-u koji je jedan od upravitelja zgradama (najveći) duguju 25 milijuna kn.

– Kao prihod zgrade pričuva je zajednička imovina svih suvlasnika i oni svi imaju velike ovlasti pri odlučivanju o njezinoj visini i načinu korištenja tih sredstava, ali i obvezu redovitog plaćanja. Na uplatnicama upozoravamo na dug, a sada ćemo u travnju poslati opomene pred ovrhu suvlasnicima koji ga imaju – ispričala je Marija Sesler iz GSKG-a.•

U UREDU
Nakon razvoda od Doris Pinčić glazbenik Boris Rogoznica ima novi posao
Udruga Kamensko
BOLJE SUTRA
Dokazali su da je moguće – nova zaposlenja uslijed pandemije
 • Avatar maxist
  maxist:

  98. su računi za struju, vodu i plin bili za isti stan 560kn a danas je samo "voda" više (a ubrojili su u 30 kojekakvih naknada), pa Čačičevim poskupljenjem struja i plin su otišli gore 50% , " Normalno" kada ... prikaži još! slivne vode i uređenje vodotokova plača i onaj tko nikad nije vidio ni vodu ni vodotok jer živi u centru u 20m2........Financiramo agencije u kojima se skupila ergela beskorisnih rodica i fufica kao i politički balast....

 • branko.baricic:

  ovo mora puknuti.narode spremajte se!

 • gamsty:

  Bandinjo, ukini naknade koje si uveo na račune da bi mogao još više drpat od svojih građana kojima bi trebao služiti, a ne ih pljačkati!!!!