Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kvartovi nekad i sad

Zagrepčani u crkvu u Remetama hodočaste još od 15. stoljeća

Crkva Remete
Foto: Eduard Kastiana
1/3
06.02.2014.
u 14:30

Ususret izložbi 
Maksimir – povijest i kvartovski simboli, Muzej grada Zagreba, travanj - svibanj 2014.

Uz malo koju crkvu u okolici Zagreba Zagrepčani su toliko vezani kao uz crkvu u Remetama. Gotovo osam stoljeća postojanja crkve i samostana u Remetama te ustrajnost redovnika pavlina da na toj lokaciji opstanu sve do ukinuća reda 1786. godine, kao i nastojanja biskupa Maksimilijana Vrhovca da ukinuti samostan s crkvom postane župa 1812. godine.

Kao jedno od najpoznatijih marijanskih hodočasničkih odredišta u Hrvatskoj, remetska crkva zadržala je i danas svoj intimistički, može se reći, pustinjački karakter naslijeđen od pavlina, čiju tradiciju i danas njeguje Svjetovni red bosonogih karmelićana koji u Remetama djeluje od 1959. godine, a 1963. službeno je preuzeo župu nakon smrti župnika Leopolda Rusana.

Milosni kip Majke Božje Remetske koji se nalazi na glavnom oltaru današnje crkve, bio je od 15. stoljeća odredište hodočašćenja Zagrepčana. K tome, brojni su stari Zagrepčani oporučnom ostavštinom darivali remetsku crkvu.

Foto: ''

Prvi spomen crkve u Remetama bilježi se 1288. godine, kada osnivači samostana – pustinjački red pavlina – dobivaju posjed Kratki dol. Ne zna se gdje je ta crkva stajala, no arheolozi su tijekom istraživanja pronašli temelje još dviju crkava starijih od današnje. Prema tim istraživanjima i povijesnim izvorima, te su crkve građene u 14. st., a današnja oko 1400. godine. Župa u Remetama osnovana je 1812. godine, a crkvu je znatno oštetio potres koji je Zagreb zadesio 9. studenoga 1880. godine.

>>Švicarska kuća izgleda poput raskošnoga carskog ljetnikovca

Komentara 1

Avatar tituš
tituš
22:01 06.02.2014.

Oaza mira, tišine i molitve! Ljekarna nebeska!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije