Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Zagrepčani najviše troše na marihuanu i kokain

Na liječenju je ukupno 2359 Zagrepčana, pokazuju podaci, a većina ih se liječi zbog ovisnosti o heroinu
07. srpnja 2015. u 10:23 15 komentara 2722 prikaza
01.12.2014., Karlovac - Zloupotreba droge, pusenje marihuane. Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Zagrepčani najviše konzumiraju kanabis (marihuanu), kokain i heroin, a kontinuirani porast zabilježen je i u konzumaciji amfetaminskih droga od kojih potrošnja amfetamina doseže i 74 grama na dan.

Plaćeno iz proračuna

Rezultati su to dobiveni inovativnim pristupom praćenja trendova u zloporabi droga koristeći se analizom komunalnih otpadnih voda. Uzorci, ukupno njih 51, uzeti su tijekom prošle godine s centralnog pročišćivača voda, a kako bi rezultati bili što točniji, stručnjaci s Instituta Ruđer Bošković, koji su istraživanje provodili, uzorke su uzimali utorkom i nedjeljom kako bi mogli pratiti razlike u korištenju droga tijekom tjedna i vikenda.

– Takvim istraživanjem i uzorcima potvrdili smo značajan porast u konzumaciji kokaina i MDMA (ecstasy) vikendom u odnosu na radne dane, kao što smo došli i do zaključka da se najviše konzumira kanabis, i to do potrošnje koja dnevno iznosi 9653 grama – kazala je Senka Terzić, znanstvena savjetnica na Institutu Ruđer Bošković.

Cjelokupno istraživanje koje je iz gradskog proračuna plaćeno 300 tisuća kuna, upozorilo je tako na vrlo važne promjene u trendovima ilegalnih droga u Zagrebu u odnosu na trendove i istraživanja provedena 2009. i 2012. godine – u izrazitom je porastu potrošnja marihuane, amfetamina i MDMA.

Pojava novih droga

– Uspoređujući istraživanja s onima proteklih godina, uočen je pad u potrošnji heroina, koji se sada nadomjestio novim drogama. U prošloj godini evidentirano je 39 novih heroinskih ovisnika, a ako se samo prisjetimo da ih je prije manje od deset godina bilo više od 200, nije nerazumno smatrati da je zajednica, uključujući i zdravstvenu službu, obavila dobar posao – kazali su stručnjaci.

Upravo pojava novih droga na tržištu dovoljno je upozorenje stručnjacima, policiji, ali i roditeljima – naime, samo u 2014. godini na području cijele zemlje zaplijenjeno je 12 novih vrsta droga, dok je u isto vrijeme na razini Europske unije evidentiran 101 novi spoj koji oponaša učinak "klasične" droge.

Grad Zagreb tako je na petom mjestu ljestvice županija s najizraženijim problemom zloporabe opijata, a na liječenju je ukupno 2359 Zagrepčana.

– Od navedenih ukupno liječenih osoba s prebivalištem u Zagrebu, njih 1169 bilo je u tretmanu u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar", u službi za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti. Najviši je udio onih koji su u tretmanu zbog heroina – poručila je Terzić.

U prvih šest mjeseci ove godine bilo je 609 zapljena droga, što je i više nego dvostruko u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

– Radili smo i kontrole tijekom poznatog INmusic festivala, pri čemu je kod 74 osobe pronađena droga i protiv njih su podignuti prekršajni nalozi. Samo s početkom ove godine zaplijenili smo oko dva kilograma ecstasyja, što je povećanje od gotovo 500 posto – rekao je Mladen Staneković, voditelj Odjela zloporabe droga.

Zagreb: Atmosfera u centru grada
OBJAVILI I UVJETE
Prilika koja se ne propušta: Nude stan u Zagrebu, plaću do 15.000 kn, auto i mobitel
Hidradenitis suppurativa/acne inversa
INTERVJU
Prof. dr. Brajac: Postoji velik broj bolesnika koji se, bez ispravne dijagnoze Hidradenitis suppurative, još uvijek ne liječe ili se liječe neadekvatnom terapijom
 • Avatar Koncentriran
  Koncentriran:

  Najviše puše ovi iz VL.

 • Avatar Honduras
  Honduras:

  "Zagrepčani najviše konzumiraju kanabis (marihuanu), kokain i heroin" - nevjerojatno!!! tko bi to samo pomislio??? zagrepčani najviše koriste droge koje su najčešće i u čitavom svijetu. stvarno fascinantni rezultati!!!

 • marcel.kuzmic:

  nemoj me klat drvenom trijeskom. znači statistike dolaze iz kenjare. viš uvijek sam mislil da lijepo ispitaju ljude, ovi propjevaju posle dva tri šamara, a oni u biti testiraju otpadne vode. carevi...