Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi trendovi

Što studirati? Ovo su zanimanja budućnosti...

09.11.2010., Ekonomski fakultet, Kennedyjev trg, Zagreb, - Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipovic drzi predavanje na Ekonomskom fakultetu na temu Borba protiv korupcije - borba za ljudska prava. I najveca studentska dvorana bila je pretijesna za sve
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/5
22.01.2015.
u 10:15

Kao zanimanja budućnosti preporučuju se tehničke i prirodne znanosti, na Visokom učilištu Algebra osnovali novi studij – digitalni marketing

Ekonomski fakultet, Fakultet političkih znanosti, Filozofski fakultet... mladi Zagrepčani svake godine kada su upisi hrle na jednu od ovih visokoobrazovnih ustanova.

No istraživanja i pokazatelji koji dolaze iz inozemstva govore da zanimanja budućnosti nisu na području humanističkih znanosti. Statistička analiza i istraživanje podataka, rad na sustavima za pohranu podataka i upravljanje, poslovi vezani uz sigurnost mreža, web-arhitektura, računalna grafika i animacija... sve su to poslovi koje je LinkedIn, društvena mreža poslovnih kontakata, klasificirala kao najtraženija zanimanja u 2014.

Nema dobrog kadra

Tim tragom, no i slijedom vlastitog istraživanja i iskustva, visoko učilište Algebra odlučilo je osnovati novi preddiplomski i diplomski studij digitalnog marketinga. U suradnji s digitalnim agencijama došli su do najvećeg problema s kojim se susreću – nedostatak dobrog kadra.

– Kada sam prije pet godina izašla s Ekonomskog fakulteta, imala sam slabo znanje o toj vrsti marketinga, a slično je i kod drugih mladih. U sve koje zaposlimo moramo uložiti godinu dana uvođenja u posao da bi postali samostalni – rekla je Ida Pandur, koja vodi digitalnu agenciju Grey Entourage. Novi studijski program kombinira marketinška i tehnološka znanja pa su iz Algebre već dogovorili i partnere kojima će studenti odlaziti na praksu.

– Cilj je steći vještine s kojima će pojedinci koji diplomiraju na ovim studijima biti konkurentni na tržištu znanja – kazao je dekan Algebre Mislav Balković. Do kraja studija ovladat će komunikacijom na društvenim mrežama poput Facebooka, Twittera, YouTubea, biti spremni koristiti se analitičkim on-line sustavima... Upisat će njih 70, nastava počinje najesen, a cijena studija na godišnjoj je razini 29.200 kuna.

Klasična zanimanja

Da je digitalni marketing zanimanje budućnosti, slaže se i poduzetnik Saša Cvetojević, koji je svoju prvu tvrtku otvorio još u srednjoj školi, a osnovao je i Zagrebački inkubator poduzetništva koji daje savjete, ali i novac za dobre ideje.

– No zasigurno će sljedećih godina najtraženija zanimanja biti povezana s računarskim i programerskim djelatnostima te različite elektrostruke ili specijalizirana strojarstva – kaže Cvetojević. S obzirom na to da je među 41.440 registriranih nezaposlenih osoba u Zagrebu, prema podacima HZZ-a, i 11.556 onih sa završenim fakultetom ili višom školom, na budućim je studentima da dobro razmisle što upisati.

– Teško možemo znati za što točno obrazovati studente. Poznajemo klasična zanimanja koja će uvijek biti potrebna, a u području su medicine, veterine, kemije, no ne možemo pogriješiti preporučimo li da se orijentiraju na tehničke ili prirodne znanosti – kazao je prof. dr. Miljenko Šimpraga, prorektor za inovacije, transfer-tehnologije i komunikacije Sveučilišta u Zagrebu. Prema istraživanjima, dodaje, potrebno je minimalno dva posto tehničkog kadra za razvitak zemlje, a Hrvatska je sada na 1,5 posto.

Komentara 20

MA
matejcro
11:24 22.01.2015.

Hoce mi netko objasnit zasto se u ovom kontekstu spominju samo Zagrepcani? Mozda je autor teksta indirektno dao do znanja da je Hrvatska zapravo samo Zagreb ili? Sto je s nama ostalima?

KD
KRALJ DMITAR ZVONIMIR_neblok
11:30 22.01.2015.

Naslov članka je DISKRIMINIRAJUĆI!

Avatar ludiplavi24
ludiplavi24
11:15 22.01.2015.

nemojte se zamarati preporukama o studiranju jer ako zavrsite ono sto ne zelite odn nevolite cijeli zivot cete biti nesretni a s druge strane se moze dogodit da taman dok zavrsite faks ta radna mjesta ce biti zasicena odn suficitarna jer je trziste rada tolko dinamicno da nemoses racunat od danas do sutra a kamoli 5-7 godina unaprijed ... studirajte i radite ono sto volite i ako vam u hr nedaju posla ima drugih drzava ...domoljublje na stranu jer domovina se cuva u srcu al domoljublje ne placa racune

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije