Prizemljena zvijezda

Jeste li znali da su zagrebačko Sunce polili benzinom i zapalili u vrijeme Hrvatskog proljeća

Zagreb: Prizemljeno sunce nakon 8 mjeseci vraćeno u Bogovićevu ulicu
Sanjin Strukic/PIXSELL
03.12.2021.
u 09:19

Kiparu Ivanu Kožariću nije smetalo što građani šaraju po njemu. Smatrao je to interakcijom ljudi i skulpture

Blista na asfaltu kao ono pravo. Zagreb je čudesan grad koji se može podičiti i time da je prizemljio Sunce i sad uz sva druga čuda, ima i svoje vlastitu zvijezdu koja sja na asfaltu u Bogovićevoj. Izradio ga je 1971. u sklopu zagrebačkog salona kipar Ivan Kožarić, a prvotno je bio postavljen kao instalacija na pješačkom trokutu ispred HNK. 

Kožarićevo Sunce izazvalo je šok. Kako je postavljen bez dozvole, gradskih vlasti, naređeno je uklanjanje koje nije dočekalo jer ga je u noći s 4. na 5. lipnja netko polio zapaljivom tekućinom i zapalio. Kako je bio izrađen od fiberglasa, vrlo brzo je uništeno. Odgovornost nije preuzeo nitko, a vlasti su priopćile kako su ga zapalili građani kojima se nije sviđalo. Spaljivanje "Prizemljenog Sunca" smatra se prvim javnim uništenjem jednog umjetničkog djela u poslijeratnoj Europi. Događaj je opisao i veliki novinar Veselko Tenžera. 

– Pomislite: zlatna kugla među urbanim neurastenicima! Tko da ne ponori kad mu se pogled zaustavi na toj užasnoj, savršenoj ljepoti: šetajući, uvijek pomalo u ruševinama, ne podnosimo ništa mirnije i bolje od nas. Da je kojim pametnim slučajem te kugla ostala na svojemu mjestu, danas bismo imali savršeni psihogram ovoga grada, svoju malu neuro-Hirošimu, slatko malo ludilo – napisao je Tenžera. 

Slobodna Dalmacija pak piše da je Kožarić kazao kako je "obznanjivanju tendencije sprječavanja da umjetnost izađe iz zadanih joj konvencionalnih okvira i rezervata te da joj se onemogući sloboda međuprostora". A dodamo li svemu činjenicu da se sve događalo u vrijeme hrvatskog proljeća, čin dobiva i novu dimenziju. na Kožarićevo sunce, naime, odmah po postavljanju podignuta je hajka u studentskoj štampi. 

– Začuđuje da neki "umjetnici" svojataju "slobodu stvaralaštva", da napadaju građanstvo sa svojim degeneričnim i histeričnim istupima i nazovi djelima za koja je važno da se postave bilo gdje, kao što je za psa važno da nađe bilo koje drvo ili kut da može dignuti nogu. Oni ugrožavaju ne samo duhovni sklad koji postoji između građanina Zagreba i njegova životna prostora, te stečenih navika i mira, nego i hrabro uništavaju još jedva živuće zelene površine grada – napisao je Rene Hollos, predsjednik Odbora za kulturu Saveza studenata Zagreba.

Mnoge Kožarićeve skulpture postale su žrtvama vandalizma. Tako je, primjerice, čak dvaput zapaljena njegova instalacija "Stog sijena", jednom u Dubrovniku 1996., a drugi put u Rijeci prošle godine, kad je u pepeo otišla inačica dubrovačkog "Stoga". U Rijeci je 2010. devastiran i Kožarićev aluminijski "Hodač", visok dva metra i težak 50 kilograma, no usprkos ozbiljnim sumnjama na vandalizam, policija je tada bila utvrdila kako je "Hodač" sam pao, sam se razbio.

I Prizemljeno sunce koje je u Bogovićevu postavljeno 1994. svakodnevno se uništava žvrljotinama, no Kožariću to nikada nije smetalo. Smatrao je da takva interakcija s prolaznicima širi pozitivnu energiju, optimizam i vjeru u umjetnost. Naime, najzahtjevniji dio restauracije bilo je otklanjanje dubokih brazgotina koje su vandali na površinu sunca urezali ključevima i drugim oštrim predmetima. 

-Podigli smo ga na restauraciju nakon potresa jer je postojala opasnost da se dio obližnjeg zida uruši na njega. Probleme nam nisu zadavali grafiti, već ogrebotine. Brazde su bile duboke, no uspjeli smo ih ukloniti. Bojim se da će ga izgrebati opet pa ovim putem apeliram na građane da to ne rade - kazao je Ujević te naglasio kako restaurirano Sunce ima 24- karatnu pozlatu, a restauracija je bila temeljita i kvalitetna. 

Ivan Kožarić umro je lani u 100. godini života. Pokopan je u Aleji velikana na Mirogoju, no još uvijek nema svoj spomenik. Nadovezavši se na prizemljeno sunce, kipar Davor Preiss izradio je 2004. pripadajući mu Sunčev sustav, no o njemu ćemo nekom drugom prilikom. 

Planeti se nalaze na sljedećim lokacijama i udaljenostima:

Merkur – Margaretska ul. 3; udaljen 88 metara od Sunca
Venera – Trg bana Josipa Jelačića 3; udaljen 167,5 metara od Sunca
Zemlja – Varšavska ul. 9; udaljen 211 metara od Sunca
Mars – Tkalčićeva ul. 21; udaljen 319 metara od Sunca
Jupiter – Voćarska ul. 71; udaljen 1194 metra od Sunca
Saturn – Račićeva ul. 1: udaljen 2170 metara od Sunca
Uran – Siget 9; udaljen 4150 metara od Sunca
Neptun – Kozari 17 (naselje Kozari bok); udaljen 6570 metara od Sunca
Pluton – Aleja Bologne, na nosivom stupu podvožnjaka; udaljen 8880 metara od Sunca; Pluton su nepoznati vandali otrgnuli s instalacije.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?