Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBUKA

Zagrebački vatrogasci visjeli na okomitoj sljemenskoj stijeni

vatr
VL
Autor
Hrvoje Dečak
30.05.2011.
u 16:39

U Učilištu vatrogastva, zaštite i spašavanja 12 profesionalnih vatrogasaca Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba položilo je I. stupanj osposobljavanja za specijalnost spašavatelja s visina i iz dubina

U Učilištu vatrogastva, zaštite i spašavanja 12 profesionalnih vatrogasaca Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba položilo je I. stupanj osposobljavanja za specijalnost spašavatelja s visina i iz dubina prema programu osposobljavanja za spašavanje s visina i iz dubina.

Program u trajanju od 40 sati (5 dana) održan je na poligonu Vatrogasne škole i na stijeni Gorsko zrcalo u Markuševačkoj Trnavi. S obzirom na to da je većina polaznika dio tima zagrebačkog JVP-a za spašavanje s visine, koji je s obukom počeo 2000. godine, osposobljavanje je provedeno bez većih problema.

Ova obuka na neki način predstavlja prvu pravu vatrogasnu specijalnost jer se provodi prema odgovarajućem verificiranom programu učilišta, nakon čega se stječe specijalnost i dobiva certifikat kao i prišivka te značka specijalnosti za uniformu.

Prije pristupanja programu osposobljavanja svi djelatnici su prošli i strogu provjeru funkcionalnih i motoričkih sposobnosti i to: Cooperov test, skok u dalj s mjesta, trbušnjaci, sklekovi, skijaški čučanj, a djelatnici su bili dužni i dostaviti kopiju liječničkog uvjerenja.

Program osposobljavanja za prvi stupanj uvodi polaznike u područje spašavanja s visina i iz dubina, opreme i tehnike potrebne za to te standardnih operativnih postupaka na takvim intervencijama, a uspješno je završen ako vatrogasci prođu sve terenske vježbe i ako polože završni pisani ispit.

Prvi stupanj predstavlja početni stupanj osposobljavanja vatrogasaca za spašavanje sa visine i dubine. Na drugi i treći stupanj bit će upućen veći dio djelatnika JVP-a Zagreb koji su prošli i prvi stupanj, kako bi došli i do trećeg stupnja koji je instruktorski, čime se djelatnicima izdaje javna isprava – svjedodžba za samostalno obučavanje.

Ova se obuka u potpunosti uklapa u razvoj sustava zaštite i spašavanja u Zagrebu kroz međusobnu suradnju HGSS-a, Vatrogasne zajednice Grada Zagreba, Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba i Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba.

Vatrogasno-spasilački tim Zagreb na taj način dobio je i potvrdu o osposobljenosti nakon višegodišnjeg osposobljavanja. Sama obuka u JVP-u Zagreb za temu spašavanja s visine donekle se razlikuje od one koje se razvija u RH. Ona više daje naglasak na osiguranju kod rada na visini, a manje na spašavanje jer u Zagrebu djeluje vrlo iskusna i uigrana Hrvatska gorska služba spašavanja – stanica Zagreb, s kojom vatrogasci Grada Zagreba usko surađuju.

Mnogi su vatrogasci i sami iskusni speleolozi ili stručnjaci za spašavanje iz ruševina. Smjernice razvoja vatrogasno-spasilačkog tima Zagreb uključuju  osposobljavanje i izvođenje vježbi, nabavu opreme i suradnju s drugim postrojbama i službama diljem Hrvatske.

Ključne riječi

Komentara 1

VI
Vito
06:34 31.05.2011.

Program u trajanju od 40 sati (5 dana) ...S obzirom na to da je većina polaznika dio tima zagrebačkog JVP-a za spašavanje s visine, koji je s obukom počeo 2000. godine, osposobljavanje je provedeno bez većih problema. ...a uspješno je završen ako vatrogasci prođu sve terenske vježbe i ako polože završni pisani ispit. Molim vas, pozorno pročitajte. Danas je 2011. godina. Pet dana u najmanje 10 godina ovi nazivaju uspješnom obukom. Pogledajte sliku uz članak - Kamere plaćene 16 milijuna kuna godinu dana stoje – u...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije