Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najmodernije u Zagrebu

Zagrebački vatrogasci dobili "svemirsko vozilo" kakvo nemaju čak ni u New Yorku

storyeditor/2021-12-23/PXL_231221_91258426-1.jpg
Foto: Sanjin Strukić/Pixsell
1/5
24.12.2021.
u 08:00

Vrijednost mu je oko četiri milijuna kuna, a uz njega ide i bežična oprema

Godišnje izlazi na oko 350 intervencija, a bez njega se u slučaju požara jednostavno ne može jer je opremljeno svom opremom najpotrebnijom za gašenje i spašavanje na terenu. Upravo zato je navalno vozilo predvodnik gasnog vlaka, iza malog zapovjednog auta i ispred specijalnog vozila te autocisterne. A Javna vatrogasna postrojba Zagreb upravo je dobila najmoderniji i najnoviji primjerak tog vozila u Zagrebu, a možda i u cijeloj Hrvatskoj. Njime će "letjeti" na intervencije po cijelom Zagrebu, bilo da se radi o požarima, teškim prometnim nesrećama ili možda spašavanju životinja.

 

 

I kabina za presvlačenje

Navalno vozilo vrijedno je oko četiri milijuna kuna s PDV-om, plaćeno je iz gradskog proračuna i proizvedeno u Zagrebu i koristit će ga pripadnici Vatrogasne postaje Centar, gdje ima najviše intervencija. A u njemu nema čega nema.

– Sve je vrhunac svjetske tehnologije. Baterijski i hidraulički alati najviše kategorije koji mogu izrezati najnovija moderna vozila, ali što je važnije, odlični su i za rezanje teretnih vozila. Ima i opremu za spašavanje iz dubine i visine, kao i svu onu opremu koja služi za gašenje požara, a koja je nama uobičajena. Ovo je prvo osnovno vozilo svake vatrogasne postrojbe i spasit će jako puno života. Mijenjat će naše vozilo koje je staro 17 godina – objašnjava Siniša Jembrih, glavni zapovjednik JVP-a Zagreb. Vrijednost vozila daje mu njegova ultramoderna oprema, a posebno je dobra stvar što su strojevi koje koriste pri, primjerice, rezanju metala, bežični.

23.12.2021., Zagreb - JVLP, Savska. gradonacelnik Grada Zagreba Tomislav Tomasevic prisustvovao je primopredaji specijalnog navalnog vatrogasnog vozila Javnoj vatrogasnoj postrojbi Grada Zagreba a domacin mu je bio Sinisa Jembrih, vatrogasni zapovjednik JVLP. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

– To nam olakšava intervencije, čini naš posao jednostavnijim i efikasnijim. Imamo baterijske rezače, motorne pile, strojeve za razdimljavanje. Mogu se odvesti daleko, neće biti nekakvog petljanja, a to nam mnogo znači. Sve je najnovija generacija – kaže pak Kristijan Tomašek, zapovjednik vatrogasne postaje Centar. Osim vrhunske opreme za spašavanje, vozilo je opremljeno tako da odgovara konkretnim potrebama samih zagrebačkih vatrogasaca, a tu su i neke stvari koje čine njihov posao praktičnijim i udobnijim.

– Ima dvostruku kabinu za šest članova posade, dakle može primiti vozača, voditelja i četiri vatrogasca. U kabini se vatrogasci mogu presvući na putu na intervenciju. Sama kabina opremljena je modernim LED svjetlima, ima hladnjak u koji se može staviti voda i osvježenje za nas dok smo na intervenciji – kaže Tomašek. Drugim riječima, nema čega nema u ovom "svemirskom" vozilu koji je usto proizvela tvrtka Ziegler specijalizirana za izradu vatrogasnih vozila, a tu je činjenicu pohvalio i gradonačelnik Tomislav Tomašević.

– Ne samo da je postaja dobila ovako moderno vozilo, što će unaprijediti sigurnost, već se promovira i domaća proizvodnja – istaknuo je.

Pohvala Joea Bidena

Zagrebački vatrogasci imali su, inače, ove godine pune ruke posla, a dosad su izašli na oko 4500 intervencija. Bilo je tu svakakvih situacija – od izvlačenja iz šahtova, spašavanja "odlutalih" savskih brodova do gašenja velikih požara u neboderima. Posljednjih dana, pak, muku muče s intervencijama uzrokovanih božićnim ukrasima. Samo u posljednjih tjedan dana imali su oko šest izlazaka na teren zbog požara adventskog vijenca.

– Ti su požari mogli biti vrlo ozbiljni i to samo jer je netko te vijence ostavio na stolu i zaboravio na njih, a često su faktor i dječje igre. Uvijek nam je teško kad u ovo adventsko doba obitelj ostane bez kuće ili stana zbog neke nepažnje uzrokovane adventskim ukrasima. Problemi nastaju i zbog korištenja lampica i svjetlećih ukrasa s lošim električnim spojevima, pa i tu može nastati požar. A tu je i pirotehnika, za koju zajedno s policijom apeliramo da se ne koristi – kaže Jembrih. Novo će vozilo zato biti itekako koristan dodatak voznom parku JVP-a, a njegova je kvaliteta vrhunska i na svjetskoj razini.

– Jednom je prigodom Joe Biden, dok je bio još državni tajnik, došao u obilazak naše postrojbe kako bi provjerio je li naša oprema zadovoljavajuća dođe li do nekakvog incidenta. Bio je vrlo ugodno iznenađen kvalitetom naše opreme i rekao je da smo po kvaliteti na razini Amerike – pohvalio se K. Tomašek. Glavni zapovjednik Jembrih misli da ipak nije tako.

– Ma koji New York, koja Amerika. Mi smo od njih bolji, oni nemaju tako dobru opremu – smije se Jembrih. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije