Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Zagrebački prometni redari traže policijske ovlasti

Vožnje žutom trakom i zakrčena križanja diljem metropole mogla bi uskoro biti strogo kažnjavana
16. ožujka 2012. u 08:00 35 komentara 607 prikaza
zagreb - promet
Foto: VL

Nakon nadzornih kamera u Šubićevoj i Martićevoj ulici, šef zagrebačkog prometnog redarstva Mate Kraljević najavio je kako će se već uskoro proširiti ovlasti njegovih redara; da će moći zaustavljati vozila koja se koriste žutom trakom kojom voze tramvaji i autobusi i naplatiti kaznu od 500 kuna, kao i kamerama nadzirati velika križanja po uzoru na Veliku Britaniju. Naime, kamerama bi se nadzirao prostor križanja koji bi bio označen žutom bojom, a vozila koja za zelenog svjetla ne prođu kroz križanje, na kućnu bi adresu već uskoro mogli dobiti kazne od čak 1000 kuna.

Izmjene zakona

– Sva bi se križanja trebala označiti žutom bojom, boksevima kako ih zovu Englezi, te bi se nadzornim kamerama zabilježili svi oni koji uđu u križanje bez da imaju mogućnost prolaska i tako zakrče križanja. Takvo se ponašanje mora sankcionirati. Vožnja žutim trakama nadzirala bi se fizički, a u slučaju da se na nas prenesu ovlasti za što su potrebne zakonske izmjene, prometni bi redari bili ovlašteni zaustaviti i kazniti vozače koji ne poštuju zakon – objasnio je Mate Kraljević.

Kolika će biti investicija u novi projekt nadzora prometa Kraljević nije htio nagađati, no tvrdi da to “neće biti investicija zbog koje će proračun trpjeti”.

Za projekt je poslan službeni zahtjev Ministarstvu unutarnjih poslova u kojemu se traže spomenute ovlasti i izmjene zakona te predlaže izrada prometne analize u metropoli koja bi pokazala koja su križanja najkritičnija i gdje se treba hitno intervenirati.

Osim što predlažu MUP-u da dio ovlasti nadzora prometa prenesu na njih, već je započelo preuzimanje dijela posla vezanog za pauk-službu Zagrebparkinga.

Naime, prema izmjenama zakona Prometno redarstvo već danas ima mogućnost zauzeti mjesto policije koja izdaje naloge za dizanje nepropisno parkiranih vozila u Zagrebu. Zakon je prilagođen potrebama metropolskih redara još 2008. godine. Ideja o formiranju prometnog redarstva u gradskoj se upravi prvi put spomenula još 2000. godine.

I još kamera

– Zakonski već sada imamo ovlasti ispisati naloge pauk-službi i preuzeti taj posao tako da policajci više neće morati dežurati u Zagrebparkingu. Samo je potrebno još uskladiti neke tehničke detalje – kaže Kraljević i tako najavio svoj “povratak” u Zagrebparking, Holdingovu podružnicu koju je vodio više od 20 godina.

O tome koliki će biti učinak od projekta nadzora križanja i takozvanih žutih traka govore brojke dosadašnjeg nadzora videokamerama na Šubićevoj i Martićevoj.

Videosustav za nadziranje prometa u tom dijelu grada postavljen je 12. 12. prošle godine, a do danas su šest kamera oko tržnice kod Kvaternikova trga evidentirale više od 4300 prometnih prekršaja, svaki vrijedan između 300 i 500 kuna.

Novac koji je Kraljevićeva ekipa do sada izbila iz novčanika vozača slijeva se u proračun glavnoga grada.

Najavljeno je i širenje videonadzora na šire područje centra.

Na ukupno 75 lokacija bit će postavljeno 225 kamera, a iz proračuna je izdvojeno oko 20 milijuna kuna za realizaciju projekta koji se uglavnom naziva "big brotherom".

krađa
Uhvaćen na djelu
Postavio kameru kako bi otkrio tko mu krade stvari iz ulaza, ali ovog lopova nije očekivao
PET FAZA SNA
Jeste li se ikad zapitali zašto spavate više od osam sati, a nenaspavani ste?