Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POKUŠAJ DIZANJA UGLEDA

Zagrebački holding traži još 16 direktora

25.01.2009.
u 18:27

Prvi je put Zagrebački holding raspisao natječaj za rukovodeća mjesta u toj tvrtki – traže direktore šesnaest službi i predstojnika ureda uprave.

Struka vs. politika
Premda je predsjednik uprave Holdinga Ivo Čović prije nekoliko dana popustio pritiscima gradonačelnika Milana Bandića i prilagodio financijski plan njegovim željama, natječajem je pokazao da inzistira na svojoj politici vođenja Holdinga.

Kad je od bivšeg šefa uprave, gradonačelniku vjernog Slobodana Ljubičića preuzeo tvrtku lani u kolovozu, najavio je da će poslovanje odvojiti od političkih interesa. Iznenađen što u tvrtki s više od deset tisuća zaposlenih ne postoje službe za pojedina područja, za početak je napravio organizaciju poslova. Uz bok uredu uprave uveo je Službu za unutarnju kontrolu i reviziju.

Razdvojio je poslove na sektore koje je podijelio članovima uprave. Svaki sektor ima uže određena područja – službe – za koje sada traži direktore.

– Želimo kompetentne ljude koji će unaprijediti poslovanje i dići tvrtki ugled. Dat ćemo jednaku priliku zaposlenicima Holdinga i ljudima izvan tvrtke. Želimo odvojiti politiku od poslovnog dijela – kazao je glasnogovornik Holdinga Dušan Viro.

Neslužbeno doznajemo da će plaća direktorima biti oko 14.000 kuna.

Ugovor će potpisati na dvije godine, a predstojnik ureda uprave na četiri. Naknadno će Čović, koji je trenutačno zadužen za sektore ekonomskih poslova i korporativnih komunikacija, odabrati osobu koja će ga zamijeniti na čelu sektora za ekonomiju. Vjerojatno će angažirati osobu iz Holdinga koja se već dokazala.

Donacije za podršku
Objavom natječaja Čović se bori s Bandićevim običajem da zapošljavanjem u Holdingu kupuje političke protivnike, ali i da novcem te tvrtke kupuje sebi potporu. Tako je Čović natječajem odlučio podijeliti donacije koje je prije toga Bandić, kao jedini član skupštine Holdinga, dijelio prema vlastitu nahođenju.

Ponukala ga je na to afera sa 200.000 kuna koje je Bandić donirao Trgovačkom sudu u Zagrebu, zbog čega je smijenjena predsjednica Nevenka Marković. Tada je otkriveno da je Bandić u posljednje tri godine donirao gotovo 45 milijuna kuna.


Smanjena ulaganja u vodovod, gradi se Zelena tržnica

Zagrebački holding dužan je gotovo devet milijardi kuna, a smanjen mu je i kreditni rejting. No realnost u kojoj se tvrtka našla nije urazumila gradonačelnika Milana Bandića – nije želio potpisati poslovni plan Holdinga dok šef uprave Ivo Čović nije 
u njega uvrstio 328,5 milijuna kuna vrijedan projekt Zelene tržnice na Žitnjaku (koji će ostvariti vjerojatno u suradnji s Agrokorom), 150 milijuna kuna za stanove u Podbrežju te 75 milijuna kuna za rješavanje imovinsko- pravnih poslova i projektnu dokumentaciju kongresnog centra. Time su investicije povećane 300 milijuna kuna. Dio su “pokrili” smanjenim ulaganjem u vodovod i kanalizaciju.


Natječaj do 3. veljače

Osim ustrojene organizacije posla, Zagrebački holding odnedavna ima i novu sistematizaciju radnih mjesta prema kojima se određuju plaće. Dosad su mnogi, koji zapravo ništa ne rade, bili savjetnici i primali plaću veću od deset tisuća kuna. Na natječaj za direktore službi kandidati se mogu javiti do 3. veljače. Traže se čelni ljudi služba za reviziju, rizike, financije, računovodstvo, kontroling, marketing, nabavu, pravne poslove, upravljanje imovinom, opće poslove, informatiku i telekomunikacije, upravljanje projektima, sigurnost, ljudske resurse, korporativni razvoj i korporativne komunikacije te predstojnik ureda uprave.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije