Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zanimljivi susjedi

Zagrebačke rode - život je uz njih idealan, svi o njima brinu

rode (1)
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/7
Autor
Mateja Šobak/VLM
03.07.2013.
u 08:08

Rode su se na stanovnike već u potpunosti navikle te se ne libe uzeti ni hranu od njih, kao ni prezimiti u njihovim štagljevima ako su bolesne

Čim se spomene riječ “roda”, većini je ljudi prva asocijacija Čigoč. No selo roda ima i Zagrebačka županija, nalazi se u Pisarovini, a ime mu je Donja Kupčina. Na otprilike tisuću stanovnika dolazi stotinjak roda, a stanovnici su i više nego sretni što svoj život mogu dijeliti sa zanimljivim susjedima. Nikome ne smetaju, kažu, pobrinu se za sve štetočine, a dan bez njihova klepetanja bio bi pust. 

Ove godine kasnile

– Ove godine već sam se pobojao da neće doći. Inače stižu već i prije travnja, a sad smo ih čekali sve do sredine svibnja – ispričao je Drago Mikan, kojem su rode savile gnijezdo na rasvjetnom stupu ispred kuće. 

Poznaje ih već dobro jer dolaze petu godinu zaredom, a prošlu je zimu jedna i provela u njegovu svinjcu. 

– Teodora je udario automobil kad je cijelo jato prelazilo cestu. Nije mogao poletjeti pa je ostao kod mene – sa smiješkom se prisjeća Mikan te dodaje kako se njegov rodan u svinjcu ponašao kao pravi gazda, u red dotjeravši sve životinje. 

Nije, međutim, samo kod njega roda prezimila. 

Ponestaje hrane 

– Brinemo se o njima jer i one se brinu o nama. Ne boje nas se više i točno znaju da im ne želimo ništa loše, pa mi smo im i prijatelji i hranitelji i stanodavci, a često i liječnici – govori Franjica Koren dok pokazuje čak dva gnijezda roda na kući svoje kćeri te jedno na njenom sjeniku. Rode su je donijele, šali se, pa s njima mora i živjeti. 

– Na kući u kojoj sam ja živjela kao djevojka 40 godina bilo je gnijezdo roda. Godinama bi dolazile iste, a nakon njih dolazili bi njihovi mladunci. Prije ih je bilo više, i po pet, šest, dok ih danas nema više od tri – kaže Koren. 

– Nema toliko hrane i ako se izlegne i više ptića, roditelji ih jednostavno izbace iz gnijezda – objašnjava Martina Glasnović iz Javne ustanove Zeleni prsten u kojoj se vodi evidencija o rodama u Zagrebačkoj županiji.

>>Malena i Klepetan jedanaesti put donijeli mlade na svijet

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije