Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Zagrebačke postolare 'gazi' jeftina uvozna obuća

U posljednjih 20 godina od 300 radnji zatvoreno ih je oko 70 posto, pa je danas u Zagrebu 90-ak postolara, ali ih svega desetak izrađuje cipele.
07. siječnja 2013. u 12:00 1 komentara 1737 prikaza
Nataša Trinajstić (1)
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Zagrebačkih postolara, koji bi satima izrađivali cipele, a strast prema dizajnu obuće obuzela bi ih još od malih nogu, te bi svoje znanje prenosili s koljena na koljeno u obitelji, svakim je danom sve manje, a ako se nešto ne promijeni, žale se, doći će i do izumiranja zanata. U posljednjih 20 godina od 300 radnji zatvoreno ih je oko 70 posto, pa je danas u Zagrebu 90-ak postolara, ali ih svega desetak izrađuje cipele.

Mladima nezanimljivo?

U posljednjih pet godina u Školu za tekstil, kožu i dizajn postolari ne čine niti jedan cijeli razred, pa se upisuje samo 15 učenika.

– Ove ćemo godine predložiti da ih se stavi na listu deficitarnih zanimanja - kaže voditeljica Ureda za obrazovanje Obrtničke komore Zagreb Rozalija Filipović Baljak. Kako bi spriječili izumiranje sekcija postolara pri Komori čak je prije nekoliko godina inicirala smjer dizajna obuće na Tekstilno – tehnološkom fakultetu, s predavanjima u Varaždinu, no rijetki upisuju, jer kako kažu postolari, malo tko vidi budućnost u tom zanimanju. Osim toga, mnogi nakon srednje škole niti ne nastave raditi u struci.

–Tražili smo šegrta u srednjoj školi, no poslali su nam samo jednog, ali on je odustao. Sad mi po potrebi u pomoć uskoči majstor Šime koji je počeo raditi još 40-ih – kaže Nataša Trinajstić, vlasnica Cipela Zvonimir, koja je radnju preuzela od oca, a on ju je, pak, dobio od starog majstora Vinka Topola. Nataši su postolari otac i majka, te i bake i djedovi s obje strane, a u radnji je i odrasla.

–Prvu sam cipelu izradila za maturalni rad. Naše su cipele nosile mnoge poznate, od Ene Begović do Severine – kaže Nataša.

EU kao spas

Cipele koje izrađuje obitelj Bočak rado nose političari.

– Troškovi nabave jednaki su cijeni. Vani se ručni rad ne može naći ispod 500 eura, dok je par naših cipela oko 1400 kuna – govori vlasnik Renato Bočak, predsjednik sekcije postolara pri Komori, čija je radnja osnovana 1934. Postolarski zanat u svijetu je gotovo nestao, kaže, a EU se donekle posvetila obrtima u izumiranju, pa se nada da će ulazak Hrvatske pomoći i zagrebačkim postolarima. Spašava se izvozom, kao i Bruno Budiselić, vlasnikcipela Zlatko. Ipak, ručni rad, koji je osnova njihova poslovanja, slabo prolazi.

–Shvaćam da novca nema, pa se građani radije odluče za jeftinu obuću tvorničke izrade, a ručni rad nije na cijeni - zaključio je Budiselić.

>> Koji je \"ključ\" za dolazak pravog obućara i ključara?

psina
BLISKI SUSRET
Rijedak prizor u moru kod Istre: Ribar snimio drugu najveću živuću ribu na svijetu
Hrvatski Telekom
UPRAVLJA S 516 E-PUNIONICA
Hrvatski Telekom: Predvodnik e-mobilnosti u regiji
  • demokršćanin:

    IZUMIRANJE OBRTA! Nije samo da je postolarski obrt u izumiranju.Neki drugi obrti izumiru,a mnogi su već i umrli.Posljedica je toga potpuno drugačija tehnologija izrade koja se bazira na uporabi strojeva i komputera, dok je ručna izrada gotovo nestala.Nažalost to ja ... prikaži još! započelo davnom industrijskom revolucijom.