Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nezadovoljstvo

Zagreb u znaku prosvjeda; danas studenti, sutra antikapitalisti

prosvjed - studenti
Patrik Macek/PIXSELL
14.10.2011.
u 08:04

Sutrašnji prosvjed protiv kapitalističkog sustava koji se organizira globalno uredno je prijavljen zagrebačkoj policiji. Pripreme za okupljanje na središnjem zagrebačkom trgu užurbano se privode kraju.

Točno u podne studenti Filozofskog fakulteta te studenti Fakulteta političkih znanosti prosvjedovali su ispred zgrade Ministarstva znanosti na Sveticama nezadovoljni što se za upis u drugu godinu studija naplaćuje školarina i onima koji su uredno ispunili sve svoje obveze.

Sedamdesetak studenata okupilo se pred zgradom Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa i blokirali su ulaz u zgradu. Nekolicina studenata ušla je u zgradu ministarstva pod izlikom da moraju predati uplatnice u urudžbeni ured. Inzistiraju na svojem zahtjevu za besplatno obrazovanje te su transparentima poručili ministru Fuchsu: "Nemoj nas zaj..."

Traže konačno definiranje uvjeta studiranja te odbacivanje modela školovanja plaćanjem iz vlastitog džepa za studente koji uredno polažu ispite, daju godine u "roku" te čine upravo ono što je ministarstvo, naglašavaju studenti, u ožujku 2011. najavilo kao potrebno za zadovoljavanje uvjeta daljnjeg studiranja bez bilo kakvog plaćanja.

Sever: Tko osjeti spregu politike i financija, neka se odazove

No, iz ministarstva današnjim prosvjednicima poručuju da oni nisu adresa na koju se trebaju obraćati, ističući da je upravo u saborskoj proceduri zakon koji bi trebao definirati i ovu problematiku.

Osim današnjeg prosvjedovanja pred zgradom ministarstva, studenti poručuju da će se pridružiti i sutrašnjem okupljanju antikapitalista na središnjem zagrebačkom trgu u 18 sati.

Iz zagrebačke policije potvrdili su da je prosvjed najavljen za sutra na Jelačićevu trgu uredno prijavljen, a na terenu će biti raspoređeno dovoljno policajaca kako be se osigurao javni red i mir.

Osim studenata potporu sutrašnjem prosvjedu već je pružio cijeli niz nevladinih udruga i inicijativa, kao i sindikata. Među njima su i Nezavisni hrvatski sindikati, čiji predsjednik Krešimir Sever smatra da bi se prosvjedu trebali odazvati svi koji na svojim leđima osjećaju pogubni utjecaj politike i financija.

Osim sindikalista i nevladine udruge Pravo na grad i Zelena akcija pridružit će se sutra prosvjedima na središnjem zagrebačkom trgu.
– Pridružujemo se kritici sadašnjeg ekonomsko-političkog sustava koji u cijelom svijetu trošak krize prebacuje na najslabije. Umjesto da trošak snose oni koji su krizu uzrokovali, pokušava ga se dvostruko naplatiti od građana i građanki. Prvi put spašavanjem banaka, a sada zahtjevima za smanjenje javne potrošnje, daljnjom privatizacijom javnih dobara i slabljenjem države kao javnog servisa – poručuju iz ove dvije udruge.

Komentara 161

KF
kfuntak
13:35 14.10.2011.

\"Čovjek je resurs, novac cilj\" moramo promijeniti u \"Novac je resurs, čovjek cilj\".

UF
ufrm
18:27 14.10.2011.

@marko53 Izvinjavam se ja procitao samo dio tvog posta.

BA
bandido
11:14 14.10.2011.

Pa mislim da je socijaldemokracija jedini humani drustveni sistem u kojem mozes bit ili demokratski socijalist ili socijalisticki demokrat a drzava razrezuje porez progresivno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije