Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Veliko priznanje

Zagreb nagrađen u dvije kategorije biznis publikacije Financial Timesa

03.04.2012., Klovicevi dvori, Zagreb - Vesna Kusin - ravneteljica Klovicevih dvora na odlasku. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/2
24.02.2016.
u 15:46

Zagreb je u top deset "Velikih europskih gradova budućnosti" iza sebe ostavio Dresden, Lyon, Leipzig, Stuttgart, Frankfurt i Hannover, dok se ispred njega na vrhu nalazi Oslo, Muenchen i Hamburg

 Vodeća publikacija Financial Timesa za biznis - fDi Intelligence Magazine svrstao je Zagreb na četvrto mjesto u kategoriji stranih direktnih ulaganja velikih europskih gradova - ljudski potencijal i životni stil te na deveto mjesto u kategoriji stranih direktnih ulaganja južnoeuropskih gradova budućnosti.

Tekućim istraživanjem za 2016./2017. prikupljeni su podaci za 481 lokaciju (294 gradova, 148 regija i 39 lokalnih poduzetničkih partnerstava) za šest kategorija - gospodarski potencijal, radno okruženje, isplativost, infrastruktura, naklonjenost poduzetništvu, FDI strategija (strana direktna ulaganja).

Zagreb je tako u top deset "Velikih europskih gradova budućnosti - ljudski kapital i način života" iza sebe ostavio Dresden, Lyon, Leipzig, Stuttgart, Frankfurt i Hannover, dok se ispred njega na vrhu nalazi Oslo, Munchen i Hamburg.

U top deset "Južnoeuropskih gradova budućnosti" na vrhu se nalazi Istanbul, potom Madrid, Barcelona, Milano, Lisabon, Ljubljanja, Rim, Ankara, a na 10. mjesto zasjeo je Bilbao.

Od hrvatskih gradova nagrađeni su još i Ivanec na prvom mjestu te Jastrebarsko na sedmom mjestu liste top 10 mikro gradova u Europi s najboljim strategijama za privlačenje stranih ulaganja.

-Priznanje kojim se Zagreb uvrštava u jednu od najpoželjniih investicijskih destinacija Europe zasigurno će doprinijeti povećanom interesu stranih investitora te gradskoj upravi dati poticaj da nastavi s aktivnom investicijskom politikom kako bi stvorili što bolje neposredno poslovno okruženje investitorima te olakšali svakodnevno poslovanje poduzetnika- rekla je na konferenciji za novinare zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Vesna Kusin.

Ocijenila je da vijest dolazi kao priznanje Gradskoj upravi da u Zagrebu stvori povoljno i investicijsko okruženje te da je ono rezultat rada Zagreba, uprave i njezinih ureda koji su za to nadležni.

Kusin je napomenula da fDi Intelligence Magazine izlazi više od deset godina te da je značajan izvor podataka poslovnim ljudima i investitorima o najpoželjnijim lokacijama za ulaganja u Europi. 

Govoreći o kategoriji radnog okruženja, odnosno "Velikih europskih gradova budućnosti - ljudski kapital i način života", pročelnik Gradskog ureda za financije Slavko Kojić ustvrdio je da "biti u ovako respektabilnom društvu gradova govori samo za sebe".  

Pojasnio je da to što se Zagreb u toj kategoriji nalazi na četvrtom mjestu najviše pridonosi sustav obrazovanja, bilo srednjoškolskog, visokoškolskog ili sveučilišta te troškovi obrazovanja u odnosu na društveni bruto proizvod, kao i broj studenata i obrazovnih institucija u odnosu na broj stanovnika. 

Pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo Mirka Jozić istaknula je da je nagrada rezultat dugoročne aktivne politike privlačenja stranih investitora te da je mjera za internacionaliziranjem poslovanja malih i srednjih poduzetnika na neki način povezana s nagradama.

"Potaknuli smo naše poduzetnike da izlaze na strana tržišta, pružajući im financijsku potporu za istraživanje tih tržišta, pripremu proizvoda itd." To je, ocijenila je, dobro i kao reklama, a povećava i atraktivnost naše zemlje.

Dvomjesečnik fDi Intelligence Magazine specijaliziran je za teme koje zanimaju strane investitore, procjenjujući najperspektivnije lokacije u Europi. Predmetom istraživanja su svi gradovi i regije Europe, a podatke za istraživanje prikupljaju, obrađuju i pripremaju stručni analitičari fDi Intelligencea pomoću fDi alata, anketa i drugih izvora.

Svake dvije godine objavljuje rangove u cijelom svijetu. Europu dijeli na četiri dijela - sjever, jug, istok i zapad, a gradovi su podijeljeni u pet kategorija - veliki, veći, srednji, mali i mikro gradovi. 

Dodjela nagrada održat će se 15. ožujka u Cannesu.

>>Prodaje se Financial Times vrijedan oko milijardu funti

>>Financial Times o Hrvatskoj: Gdje su nekretnine najskuplje i savjeti strancima za kupnju

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije