Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Zagreb na poštanskoj marci Austrije

Poštanska marka nominalne je vrijednosti 0,70 eura i na njoj je prikazana stara zgrada pošte u zagrebačkoj Jurišićevoj ulici iz vremena K. und K. monarhije
03. kolovoza 2012. u 14:53 1 komentara 13 prikaza
Poštanska marka „Zagreb“ u izdanju austrijske pošte (1)
Foto: preslika iz brošure S. Herek

U sklopu serije "Stara Austrija“ austrijska pošta nedavno je izdala prigodnu poštansku marku "Zagreb“ ugodno iznenadivši sve filateliste, posebice hrvatske. Poštanska marka nominalne je vrijednosti 0,70 eura i na njoj je prikazana stara zgrada pošte u zagrebačkoj Jurišićevoj ulici iz vremena K. und K. monarhije, useljena krajem kolovoza 1904. godine.

Ispred gotovo 108 godina stare zgrade vidi se tramvaj, konjska zaprega i plinska laterna što govori o okružju u kojem su Zagrepčani tada živjeli. Marku veličine 32,25 mm x 42 mm izdao je prof. Adolf Tuma, a tiskana je u offset-tehnici u nakladi od 400 tisuća primjeraka. Kako su nam rekli u glavnoj bečkoj pošti, uz marku "Zagreb“ otisnuta je i popratna brošura u kojoj je dan kratak povijesni pregled Austro-Ugarske Monarhije i položaja Hrvatske i Zagreba unutar nje. Prvoga dana prodaje u upotrebi je bio i prigodni poštanski žig istog motiva. Uz ovu, austrijska je pošta pripremila i marku Zagreba u srebru, čistoće 999,0 i debljine 0,1 mm. Srebrna marka Zagreba, veličine 20 x 26 mm, može se nabaviti u ekskluzivnoj filatelističkoj kolekciji "Numiphilum“ br. 20 i ograničene je naklade.

ski
Veliki vodič kroz Nassfeld
Isprobajte lokalne specijalitete, zaplešite uz legendarnu Nenu i skijajte na 110 km besprijekornih staza
Grawe
PRIHVATI IZAZOV
Izazov za sve trkače koji žele pomoći drugima
  • Milkica:

    Rječnik pod laterna upućuje na laNterna. Nije se baš pazilo u školi...