Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
francuzi u zagrebu

'Zagreb je mali Berlin, u njemu se živi bolje nego u Francuskoj'

francuzi u zagrebu (1)
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
1/3
23.05.2013.
u 12:21

U Francuskoj izišao vodič o Zagrebu u kojem je Emanuelle Bluman opisala “sve ono što se ne smije propustiti”

Osim što Zagreb iz mjeseca u mjesec bilježi rekorde posjećenosti, znamenitosti glavnoga grada sve više prepoznaju i Francuzi, a početkom svibnja u Francuskoj je izašao i poseban vodič pod nazivom “Zagreb l’essentiel”, koji na 160 stranica prikazuje sve ono što se u glavnom gradu Hrvatske ne smije propustiti. Nastao kao rezultat suradnje Turističke zajednice grada Zagreba i novinarke Emmanuelle Bluman, Zagreb je tako uvršten u kolekciju “Guide Capital(es)”, uz bok Rimu, Barceloni, Pragu i ostalim glavnim gradovima svijeta.

Novi kut Zagreba

– Pisala sam o klasičnim točkama, no i o alternativnim mjestima koje ne zna svaki turist. Željela sam ukazati na drugačije puteve kako bi Zagreb doživjeli iz novog kuta. Primjerice, spominjem AKC Mediku i Hrelić, koji su mnogim ljudima neobični. Novi Zagreb također je dio grada koji turisti ignoriraju. Ulična umjetnost u okolici Dugava razlog je zašto se onuda treba prošetati – rekla je Emmanuelle Bluman, koja Zagreb naziva “malim Berlinom istoka”. Malene zalogajnice, lokalni kafići... mnogo je toga što je Bluman uvrstila u vodič, no ono što ju je oduševilo je način na koji Zagrepčani uživaju u svemu, od šetnje parkom, ispijanju kave, u izložbi slika ili najnovijoj deliciji. Upravo atmosfera potaknula ju je da se u Zagrebu zadrži malo dulje, a zbog sličnih su razloga u glavnom gradu odlučili ostati i Francuzi koji danas žive na zagrebačkim adresama.– Iako mi je majka Hrvatica koja živi u Francuskoj, hrvatski sam počeo učiti tek kad sam se preselio prije tri godine. Čak ga moja supruga, koja je posvojena Korejka, govori bolje – kaže Guillaume Bardot, koji se prvotno zaljubio u Krk nakon što su ondje proveli nekoliko tjedana praznika. Ipak, želeći se baviti turizmom, odlučio je cijelu obitelj preseliti u Zagreb, a na Britanskom trgu uskoro otvara i maleni francuski bistro. – Otkako smo ovdje nismo imali problema, a poslovati sa Zagrepčanima je iznimno ugodno. Nije ni čudno što se francuski sve više čuje na gradskim ulicama – kaže Bardot. Da mnogi Francuzi otkriju Zagreb samo zbog toga što im je on usputna stanica za Dubrovnik, smatra Frederic Crete, bivši časnik francuske mornarice, koji je suprugu Zagrepčanku upoznao za vrijeme rata. 

– Živio sam blizu Marseillea, radio u Nigeriji, Kamerunu, Čadu, no nakon što sam otišao u vojnu mirovinu, odlučili smo doći u Zagreb. Kvaliteta života ovdje je mnogo bolja. U Francuskoj je život preintenzivan, ovdje uvijek ima vremena za razgovor ili kavu - kaže Crete, koji je, zajedno s Bardotom, član udruge Zagreb Accueil, koja okuplja Francuze i frankofone u Hrvatskoj.

Udruga frankofona

Predsjednik iste udruge Laurent Sessa, kojem je otac Korčulanin, a majka Imoćanka, nije dvojio kad je bilo u pitanju preseljenje u Hrvatsku. Veći dio života živio je u Maroku, a potom u Nici, dok u Splitu nije upisao Pomorski fakultet, no tragom boljeg posla s obitelji preselio se u Zagreb. – Francuzi dođu na odmor, pa se neki vrate na dvije-tri godine, no nitko neće otići i svi gledaju kako produljiti ugovor – kaže Sessa.

>>Zagreb bilježi 16 posto više turista nego lani u travnju

>>Zagreb je tolerantan, unatoč rasističkim dobacivanjima!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije