Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Podaci švicarskog portala

Zagreb je jučer i danas među 10 najzagađenijih gradova u svijetu

Grad Zagreb
Emica Elvedji/PIXSELL
30.10.2021.
u 12:24

Iznad njega se nalaze dva kineska grada - Wuhan i Beijing, te glavni grad Bosne i Hercegovine Sarajevo, čiji je indeks zraka 177.

Jučer smo bili u prva tri grada na svijetu, pa smo pali na šesto mjesto, a upravo sada, oko 12 sati, nalazimo se na "impresivnom" četvrtom mjestu u svijetu po zagađenju zraka. Podaci su to švicarskog portala IQAir koji objavljuje podatke o kvaliteti zraka diljem svijeta. Indeks kvalitete zraka jučer je bio 169, a danas je 163, a iznad njega se nalaze dva kineska grada - Wuhan i Beijing, te glavni grad Bosne i Hercegovine Sarajevo, čiji je indeks zraka 177. 

Ta razina, piše na stranici IQAira, smatra se nezdravom, a nezdrava je razina bila i jučer, kao i u četvrtak te srijedu. Najveći zagađivač, prema portalu, su čestice  PM2.5, a njihova razina od 78 µg/m³ je trenutno 7.8 puta viša od vrijednosti koju propisuje Svjetska zdravstvena organizacija.  PM2,5 ili fine čestice su lebdeće čestice koje nastaju sagorijevanjem fosilnih goriva poput ispušnih plinova iz automobila, ili grijanja na drva ili ugljen.  Stanovnicima se zato preporuča da nose maske vani, pročišćavaju zrak u unutrašnjosti domova, te da zatvaraju prozora kako bi izbjegli ulazak onečišćenog zraka. Također se preporučuje da izbjegavaju vanjsku rekreaciju. 

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar Udruga_obrisanih
Udruga_obrisanih
11:53 01.11.2021.

Ako malo pogledate kartu i vjetrove radi se o direktnom uvozu iz republike srpske

Avatar Dokman
Dokman
15:01 30.10.2021.

glupost..

DU
Deleted user
14:37 30.10.2021.

Od čega? Industrije? HAHAHAHA, industrije nemamo, od ispušnih plinova motornih vozila? HAHAHAHA, oni voze svugdje u svijetu a Zagreb provincija u odnosu na glavne gradove Europe. U ćemu je problem?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije