Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Optužbe

Zagreb grca pod smećem, a rješenje se ne traži

banedic cisti smece
Patrik Macek/Pixsell
25.05.2012.
u 10:46

Priča o neuređenim, pretovarenim odlagalištima do 2018. godine mora biti stvar povijesti, inače slijede drakonske kazne, jasni su iz EU. No čini se da ih nitko još učinkovito ne čuje u Zagrebu, otpužuju zeleni.

Zagreb se nalazi na začelju popisa gradova koji su uložili napore u sređivanje svojih odlagališta prema direktivama EU. Jakuševac nije zatvoren kako je planirano 2010.,  spalionica u Resniku ostala je mrtvo slovo na papiru, a 2013. godina, kada je zadnji rok do kada mora profunkcionirati prikupljanje biootpada iz komunalnog smeća, osim u nekoliko pilot-projekata u hrvatskoj metropoli, još nije ni počelo.

Priča o neuređenim, pretovarenim odlagalištima do 2018. godine mora biti stvar povijesti, inače slijede drakonske kazne, jasni su iz EU, a ministrica zaštite okoliša Mirela Holy iznosi primjer neuređenog odlagališta u Italiji zbog kojega je ta članica EU morala platiti milijunsku kaznu.

Bernardić krivi Bandića

Predsjednik Gradske skupštine ističe da se u Zagrebu uopće ne radi na pronalasku nove lokacije za odlagalište otpada iako odlagalište Jakuševec nema uporabnu dozvolu već dvije godine, 80 posto tamošnjih kapaciteta već je popunjeno, smeće je udaljeno od prvih kuća svega 100 metara, a Grad Zagreb u koji se najviše upire prst – o svemu šuti.

– Stanje odlaganja otpada gorući je problem grada, a izvršna vlast malo toga čini da se bilo što promijeni – prozvao je Bernardić poručujući da je nekoliko lokacija već bilo predloženo za novo, moderno odlagalište otpada, no one se nisu nikada našle na dnevnom redu Skupštine. Podsjeća i na potpisani ugovor grada i županije o gradnji spalionice u Zagrebu te odlagališta na kojemu će se pohranjivati otpad na nekoj županijskoj lokaciji.

– Ni to nije nikada zaživjelo, a smatram da je prioritet u vođenju grada i odgovornosti gradonačelnika rješenje otpada – proziva prvi čovjek Skupštine.

Iz grada bez odgovora

Na ove optužbe gradonačelnik Bandić ne daje odgovora, ali iz županije spremno ističu da su svoj dio posla u određivanju buduće lokacije modernog odlagališta odradili.

– Županija je raskinula sporazum sa Zagrebom o zbrinjavanju otpada jer je stručna studija pokazala da je za Zagrebačku županiju ekološki prihvatljiviji način gospodarenja otpadom mehaničko-biološkim postupkom. Buduća lokacija centra za gospodarenje otpadom za županiju i njezino zbrinjavanje smeća mogla bi se naći na lokaciji Tedrovec kod Brckovljana – poručuju.

Iz Ministarstva zaštite okoliša svjesni su koliko Zagreb nespremno dočekuje sve bliže rokove za zbrinjavanja otpada.

Potrošili vrijeme i novac

– Hrvatska mijenja koncept gospodarenja otpadom, više neće dopuštati odlaganje na deponije nego će se koristan otpad izdvajati i poslije obrađivati – upozoravaju iz resornog ministarstva. Građani Jakuševca već su krenuli s konkretnim akcijama, poput tužbe za ugrožavanje zdravlja, a ekološke udruge prozivaju za potrošeno vrijeme i novac.

– Mnogo je novca potrošeno na krive i sporedne stvari, a sada, u vrijeme sveopće krize, građani su dovedeni pred gotov čin: ili će nam ulice biti kao u Napulju i pune smeća, odnosno imat ćemo teški ekološki akcident na Jakuševcu ili ćemo morati pristati na bilo kakvo brzo rješenje – ističe Vlasta Toth, predsjednica Zelene liste.

A dok Grad šuti o konkretnom rješenju i poduzetim aktivnostima, smeće na pretovarenom Jakuševcu i nadalje se gomila prijeteći ekološkom katastrofom.

Komentara 10

BU
BubyZG
12:21 25.05.2012.

Sad će Banderas sklopiti jedan povoljan JPP koncesijski ugovor na 30-tak godina sa nekom EU firmom i sve će biti riješeno vrlo brzo. Kao i sve Arene za rukometno prvenstvo. Ili kao pročistač otpadnih voda. I bez natječaja. A mii ćemo to plaćati slijedećih 30 godina !!!!!! Isto bez natječaja - svi ćemo biti \"dobitnici\".

DK
dr.Kanđia
12:21 25.05.2012.

Evo pravog čovjeka na pravo mijesto......(mislim na sliku).......

PE
pelinkovac
11:20 25.05.2012.

Sta su napravili od onako lijepog grada....pa Zagreb je sada prljaviji od Sabca i Beograda deset puta,uzas.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije