Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
velike najave iz metropole

Plan vrijedan stotine milijune eura: Zagreb ima šest godina da dovrši ambiciozan posao

Pogled na Zagreb tijekom tmurnog dana
Foto: Borna Filic/PIXSELL
1/22
06.03.2024.
u 12:55

Metropola je u ambicioznom društvu 100 europskih gradova kojima će se pomoći u zelenoj transformaciji i potpunoj dekarbonizaciji. Uskoro će svjetlo dana ugledati zagrebački akcijski plan za klimatsku neutralnost u svim sektorima, a koji bi trebao biti izglasan do rujna.

Zagreb ima šest godina kako bi postigao vrlo ambiciozan cilj i postao klimatski neutralan grad, izjavio je jučer gradonačelnik Tomislav Tomašević nakon sastanka sa zamjenikom glavnog direktora Glavne uprave za okoliš Europske komisije Patrickom Childom u gradskoj upravi.

Naime, Zagreb je jedini hrvatski grad koji je u travnju 2022. izabran u društvo 100 europskih gradova koji do 2030. planiraju postići klimatsku neutralnost, ponajprije smanjenjem emisija štetnog ugljikovog dioksida, ali i širokom paletom akcija koje se odnose na dekarbonizaciju javnog prijevoza, gospodarenje otpadom odnosno uvođenje kružnog gospodarstva uz recikliranje te ozelenjavanjem i digitalizacijom, za što će EU izdvojiti dodatna sredstva. Misija za 100 gradova u kojima živi oko 12 posto populacije Europske unije prilično je ambiciozna budući da se Unija isto obvezala postići do 2050.

GALERIJA Zagreb 'prošarale' nježne nijanse ružičaste: Pogledajte čarobne prizore s ulica metropole

Pogled na Zagreb tijekom tmurnog dana
1/28

– Iako Zagreb jako kasni za drugim EU gradovima, u posljednje dvije godine napravili smo velike iskorake, a u sljedećih šest napravit ćemo još veće. To su koraci u gospodarenju otpadom, zatim ćemo poboljšati javni prijevoz da bude brži i dostupniji, a vozni park ZET-a učinit ćemo klimatski neutralnim. Pripremamo i investiciju od 300 milijuna eura u vodovod kako bi smanjili gubitke u mreži i maknuli se sa začelja Unije po tom pitanju. Uskoro ćemo predstaviti taj najveći projekt u Zagrebu, a koji se tiče vodovoda i odvodnje u koji ćemo do 2029. uložiti 300 milijuna eura – rekao je Tomašević. Dodao je i da se nastavlja s ozelenjavanjem te da je sedam tisuća stabala već posađeno, a svake godine posadit će se još osam tisuća.

POVEZANI ČLANCI:

– Ponosan sam jer je program Horizon prepoznao naš projekt zelenih dvorišta kao inovativan i financirao naše nastojanje da stvorimo nove zelene oaze primarno uređenjem dvorišta u Donjem gradu, ali i drugdje – zaključio je.

Uskoro će svjetlo dana ugledati zagrebački akcijski plan za klimatsku neutralnost u svim sektorima, a koji bi trebao biti izglasan do rujna.

Pogled na Zagreb tijekom tmurnog dana
1/18

– Hrvatska i Zagreb imaju velike izazove u gospodarenju otpadom. Odlagališta su prošlost, ona izlažu stanovništvo rizicima. Smatramo da je budućnost u kružnom gospodarenju otpadom, što uključuje primarno sortiranje i recikliranje, ali i energetska oporaba otpada dio je tog rješenja i zato iščekujemo zagrebačko rješenje za koje se nadamo da će biti primjer i drugim gradovima u RH – odgovorio je Patrick Childe iz EK na pitanje da komentira stanje s otpadom u našoj metropoli.

Foto: Večernji list

POVEZANI VIDEO:

Komentara 5

JO
jozakontra
14:03 06.03.2024.

ove opasne manijake treba pod hitno mijenjati

JR
Jr48
13:54 06.03.2024.

Objave a djela?

LL
lijepa_li si
14:30 06.03.2024.

3g su na vlasti s apsolutnom većinom u skupštini. mogu kako hoće i što hoçe. obeçano nisu ispunili. zašto bi im vjerovali da će nešto ispunit za 6g?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije