Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Zagreb 1995. godine - Otkupljivali smo stanove i dobili nove zdravstvene iskaznice

Zagreb 1995. godine
Foto: Patrik Macek
PR
Autor
PR članak
05.12.2015.
u 08:00

Sjećate li se 1995.? Nekima se čini kao da je bilo jučer, a neki se još nisu ni rodili. Kako smo tada živjeli i što se promijenilo u tih 20 godina?

Nad našim je životima još lebdjela sjena rata pa gradske vlasti nisu organizirale službenu proslavu Nove godine na najpopularnijem zagrebačkom trgu. To ipak nije spriječilo Zagrepčane da ‘95. dočekaju bučno i veselo spontano slaveći na Trgu. Ta nam je godina donijela nova stradanja (raketiranje Zagreba), ali i novu nadu nakon akcija Bljesak i Oluja. I tada su, 29. listopada, hrvatski birači izašli na parlamentarne izbore, a održani su i izbori za zagrebačku Gradsku skupštinu. Gradonačelnik Zagreba bio je Branko Mikša.

Listajući 20 godina stare Večernjake, uviđamo da se puno gradilo i popravljalo – otvorena je nova zgrada Nacionalne i sveučilišne knjižnice, obnovljen je Muzej za umjetnost i obrt te kazalište Gavella...

Zagreb je dobio 300 novih taksija i prve petorke, planirana je gradnja rekreacijskog centra na Bundeku, dobili smo nove zdravstvene iskaznice, otkupljivali stanove i čekali u redovima za udžbenike... I ono najvažnije - više smo se družili. Mobiteli su mnogima bili novost, a internet ili “mreža svih mreža“, u koju smo se ubrzo svi upleli, tek je počinjala svoj munjeviti razvoj.

Donosimo vam mali podsjetnik na 1995. i svakodnevni život u Zagrebu.  

Želite prijaviti greške?