Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
liječnica upozorava

Zabrinjavajuće: 80 % više spolno prenosivih bolesti među mladima

partneri, par, seks (1)
Thinkstock
21.09.2013.
u 13:52

Sve je mlađe i mlađe populacije djevojaka koje dolaze kod mene u ordinaciju i za koje utvrdim da imaju ili klamidiju ili gardnerellu ili HPV., upozorava ginekologinja Višnja Mihalinčić Savković

Broj mladih oboljelih od spolno prenosivih bolesti veći je za čak 80 posto u odnosu na prije pet godina. Uglavnom je riječ o klamidiji, HPV-u, te zarazi bakterijom gardnerellom vaginalis, piše portal Kronike Velike Gorice.

– Sve je mlađe i mlađe populacije djevojaka koje dolaze kod mene u ordinaciju i za koje utvrdim da imaju ili klamidiju ili gardnerellu ili HPV. Djevojke se čak znaju pohvaliti i da su bile s dva partnera, a nekad se ne sjećaju ničega – upozorava ginekologinja Višnja Mihalinčić Savković, jedna od tri ginekologa u velikogoričkom Domu zdravlja koja u svojoj ordinaciji ima 8000 pacijentica. Ona se trenutačno brine za zdravlje 500 trudnica. Najviše njih je u dobi od 18 do 23 godine.

– Prošle godine sam imala čak pet trudnica sa 16 godina, dok je moja najmlađa trudnica bila 13-godišnja djevojčica – kaže liječnica. Najviše ju brinu spolno prenosive bolesti.

– Sve je mlađe i mlađe populacije djevojaka koje dolaze kod mene u ordinaciju i za koje utvrdim da imaju ili klamidiju ili gardnerellu ili HPV. I vi već na osnovu prvog pregleda i uzimanja citološkog obriska, takozvanog papa testa, možete vidjeti radi li se o nekim spolno prenosivim bolestima. Znači, ako je taj papa test loš i upućuje na jake upale, rade se brisevi cerviksa na spolne bolesti, točnije na klamidije i ureoplazme. Rezultati su poražavajući. Veliko povećanje spolno prenosivih bolesti – pojašnjava.

>> U posljednjih deset godina spolne bolesti se udvostručile

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije