Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Žabe ubojice u Zoološkom vrtu će za mjesec dana dobiti terarij

Devedeset i sedam novih životinja prošle je godine došlo u zoološki, od toga pet novih vrsta.
10. siječnja 2012. u 20:15 6 komentara 32 prikaza
'09.01.2012., Maksimirska, Zagreb - U zagrebacki zooloski vrt stigle su otrovne zabe, koje su ujedno i najotrovnije zabe na svijetu. Dolaze iz porodice Dendrobatidae koja je skupni naziv za grupu zaba
Foto: 'Sanjin Strukic/PIXSELL'
Pogledajte galeriju 1/6

Pet posve novih životinjskih vrsta stiglo je prošle godine u Zoološki vrt među 97 životinja. A među njima je i posebna poslastica – deset malenih smrtonosnih životinjica koje će oku posjetitelja biti izložene za otprilike mjesec dana. Ta zlatna otrovna sićušna bića među najotrovnijim su žabama na svijetu, a njihovim su otrovom američki Indijanci premazivali strelice i ispucavali ih puhanjem u neprijatelje. Već su stigle u zoološki, a trenutačno im pripremaju terarij u kojem će dane boraviti kupajući se u plitkom bazenu i namakati se u – bromenijama, čašicama jedne vrste tropskih biljaka.

Ubije 10 ljudi

Inače, miligram otrova ove minijaturne životinje od samo 2,5 do pet centimetara dovoljan je da ubije oko 20.000 miševa, odnosno deset ljudi. Ovih deset žaba iz porodice Dendrobatidae, a čije je inače stanište u Srednjoj i Južnoj Americi, osim što su iznimno opasne, usput su i prave ljepotice. Pune su jarkih žutih i plavih šara, a inače se mogu naći i u zlatnoj, bakrenoj, crvenoj, plavoj, zelenoj i crnoj boji. Otrov žaba nalazi se u koži te ih je vrlo opasno dodirivati, no kad su zatočene, otrov gubi na snazi.

Osim njih, iz porodice vodozemaca žabama će praviti društvo i 10 primjeraka prugaste otrovne žabe te 10 južnoameričkih beznožaca – manje poznate skupine vodozemaca crvolikog oblika koji inače žive u tlu i vodi.

Najmanja kornjača

Novi stanovnici su i četiri velike azijske barske kornjače te egipatska kornjača, jedna od najmanjih kornjača. Jedna dvogrba deva, šest mara, prevostova vjeverica, južnoamerički nizinski tapir, dvije patke karolinke, dva tragopana fazana... također su stigli u ZOO.

Gorenje WaveActive
ONI RADE DOK SE VI ODMARATE
Kako život učiniti jednostavnijim?

A1 izdvaja za Vas

  • s☺r@n:

    Haha...da žabe ubojice, jesu li možda serijske?!?!.

  • Vito:

    Žabe ubojice u Zoološkom vrtu će za mjesec dana dobiti terarij Hoće li ih milan badić pogladiti ili poljubiti prilikom otvaranja tog novog teraria? Kad to već radi sa svakim djetetom kojem je kum...

  • Vito:

    Uh, zaborvih dodati, kao što i svaki novi niskopodni tramvaj provoza prije svih putnika...