Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Osiguravatelji samostalno određuju uvjete

Za zgrade građene prije 1964. premija je skuplja

Zagreb: Sanacija krova koji je oštećen u potresu
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/10
06.04.2020.
u 22:19

HOK više ne osigurava zgrade u Zagrebu starije od 56 godina, u regulatoru Hanfi kažu da je to u redu

Na zahtjev za sklapanje dodatnog rizika osiguranja od potresa, klijentica HOK-osiguranja (podaci poznati redakciji) kod kojeg je stan dosad bio osiguran od osnovnih rizika, dobila je ovih dana odgovor da joj takvu policu ne mogu ponuditi jer je nekretnina u Zagrebu i sagrađena 1945., a trenutačno u pokriće ne uzimaju objekte sagrađene prije 1964. Provjerili smo kakva je praksa osiguravatelja koji ovih dana isplaćuju višemilijunske odštete te što o svemu kaže regulator - Hanfa.

Detalja procjena prije police

U HOK-u tvrde da se kod njih u pravilu mogu osigurati svi objekti bez obzira na godinu gradnje iako to gornji slučaj opovrgava.

Prihvat može biti ograničen samo za one objekte za koje se prvi put sklapa ugovor o osiguranju pa sklapanju ugovora prethodi pregled objekta - tvrdi Vjerica Fiket, direktorica direkcije stručnih poslova HOK-osiguranja.

U Generaliju prihvaćaju sve, ali naplaćuju višu premiju za zgrade građene prije 1964. U Wieneru za objekte u užem centru Zagreba i u epicentru potresa građene prije 1970. rade detaljniju procjenu prije ugovaranja police te traže i fotografije objekta kako bi znali je li nekretnina već oštećena potresom. U posljednja dva tjedna zasuli su ih zahtjevi za osiguranje od potresa u Zagrebu i okolici, ali i u ostalim dijelovima Hrvatske koji su više izloženi potresu. Zgrade starije od 1964. ne odbija ni Croatia osiguranje, osim ako su u posljednjem potresu pretrpjele oštećenja, a nisu sanirane i prethodno nisu imale osiguranje od potresa.

To nije obvezno osiguranje

Ni Uniqa nema ograničenja vezana za godinu gradnje, a u Graweu i Allianzu kažu da premija ovisi o tome je li objekt sagrađen prije ili nakon 1964.

Iz Hanfe poručuju da osiguranje od potresa nije obvezno osiguranje pa osiguravatelji samostalno određuju uvjete pod kojima preuzimaju rizik i dopušteno im je da iz pokrića isključe objekte starije od 1964. ili posljedice potresa koji je slabijeg intenziteta od onog čije je pokriće ugovoreno.

Zagreb: Sanacija krova koji je oštećen u potresu
1/10
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije