Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Za zgrade građene prije 1964. premija je skuplja

HOK više ne osigurava zgrade u Zagrebu starije od 56 godina, u regulatoru Hanfi kažu da je to u redu
06. travnja 2020. u 22:19 0 komentara 384 prikaza
Zagreb: Sanacija krova koji je oštećen u potresu
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/10

Na zahtjev za sklapanje dodatnog rizika osiguranja od potresa, klijentica HOK-osiguranja (podaci poznati redakciji) kod kojeg je stan dosad bio osiguran od osnovnih rizika, dobila je ovih dana odgovor da joj takvu policu ne mogu ponuditi jer je nekretnina u Zagrebu i sagrađena 1945., a trenutačno u pokriće ne uzimaju objekte sagrađene prije 1964. Provjerili smo kakva je praksa osiguravatelja koji ovih dana isplaćuju višemilijunske odštete te što o svemu kaže regulator - Hanfa.

Zagreb: Vatrogasci skidaju opasne dijelove sa zgrade Croatia osiguranja Nakon potresa stiže poseban zakon Ako obnova u Zagrebu bude loša, zgrade će se idući put srušiti

Detalja procjena prije police

U HOK-u tvrde da se kod njih u pravilu mogu osigurati svi objekti bez obzira na godinu gradnje iako to gornji slučaj opovrgava.

Prihvat može biti ograničen samo za one objekte za koje se prvi put sklapa ugovor o osiguranju pa sklapanju ugovora prethodi pregled objekta - tvrdi Vjerica Fiket, direktorica direkcije stručnih poslova HOK-osiguranja.

U Generaliju prihvaćaju sve, ali naplaćuju višu premiju za zgrade građene prije 1964. U Wieneru za objekte u užem centru Zagreba i u epicentru potresa građene prije 1970. rade detaljniju procjenu prije ugovaranja police te traže i fotografije objekta kako bi znali je li nekretnina već oštećena potresom. U posljednja dva tjedna zasuli su ih zahtjevi za osiguranje od potresa u Zagrebu i okolici, ali i u ostalim dijelovima Hrvatske koji su više izloženi potresu. Zgrade starije od 1964. ne odbija ni Croatia osiguranje, osim ako su u posljednjem potresu pretrpjele oštećenja, a nisu sanirane i prethodno nisu imale osiguranje od potresa.

GSKG Jesu li naše zgrade osigurane? Ne znamo

To nije obvezno osiguranje

Ni Uniqa nema ograničenja vezana za godinu gradnje, a u Graweu i Allianzu kažu da premija ovisi o tome je li objekt sagrađen prije ili nakon 1964.

Iz Hanfe poručuju da osiguranje od potresa nije obvezno osiguranje pa osiguravatelji samostalno određuju uvjete pod kojima preuzimaju rizik i dopušteno im je da iz pokrića isključe objekte starije od 1964. ili posljedice potresa koji je slabijeg intenziteta od onog čije je pokriće ugovoreno.

Zagreb: Sanacija krova koji je oštećen u potresu
1 / 10
26.03.2020., Zagreb - Civilna zastita sanira krov u Frankopanskoj ulici. Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
Hilal Edebal
TREĆA OSOBA U AUTU
Stradala je u autu uz Dražena, izgubila pamćenje, a patnju je htjela okončati skokom sa 17. kata
Hidradenitis suppurativa/acne inversa
INTERVJU
Prof. dr. Brajac: Postoji velik broj bolesnika koji se, bez ispravne dijagnoze Hidradenitis suppurative, još uvijek ne liječe ili se liječe neadekvatnom terapijom
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.