Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
skupštinari zagreba

Za svaki dolazak na sjednicu plati im se 1300 kuna

gradska skupština (1)
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/6
11.04.2013.
u 12:10

Zastupnicima se honorira dolazak na skupštinske sjednice i odbore bez obzira na to koliko pitanja postavljaju ili traže odgovore

Cijene vrtića prema primanjima kućanstva, donošenje Generalnog urbanističkog plana i povećanje broja taksi-dozvola liberalizacijom taksi-tržišta, samo su neke od odluka koje je donijela Gradska skupština u prošle četiri godine. U tom razdoblju za rad zaposlenih u Skupštini i naknade 51 zastupniku iz gradskog proračuna izdvojeno je oko 30 milijuna kuna.

Tko je najvredniji?

Novac se raspodjeljuje prema aktivnosti svakog zastupnika pa se tako sudjelovanje u radu Skupštine honorira sa 1300 kuna dok se sudjelovanje u radu nekog od Odbora plaća 1200 kuna. U prošlom mandatu kroz skupštinske klupe prošla su 64 zastupnika među kojima su i sadašnji premijer Zoran Milanović, no malo je onih zastupnika koji su se u radu doista i iskazali. Morana Paliković-Gruden, Danira Bilić i Margareta Mađerić na prvom su mjestu u dolasku, raspravama i postavljanju pitanja na sjednicama. Samo svojim dolascima na sjednice one su pojedinačno zaradile u četiri godine otprilike 60 tisuća kuna.

S druge strane, nezavisni zastupnici Željko Brebrić i Josip Petrač bili su također prisutni na većini sjednica, no nisu pokazali preveliku zainteresiranost za njezin rad. Tako je Brebrić bio prisutan na 42 sjednice, a samo se tri puta javio za riječ. On je za svoj angažman dobio naknadu od 54.600 kuna dok je Petrač koji je došao na zasjedanje svih 47 sjednica, a za raspravu se javio pet puta dobio naknadu od 61 tisuću kuna. Ako se tom broju pridoda i rad u odborima, mjesečno zastupnik može zaraditi prosječnu plaću. 

U prošle četiri godine tako je održano više od 300 sjednica radnih odbora u kojima je angažirano od šest do osam zastupnika 

Tim iznosima treba pridodati i novčanu naknadu koju svi zastupnici dobivaju iz gradskog proračuna kao potporu za politički rad.

Veći proračun u 2013.

Tako se na zastupnike godišnje podjeli još tri milijuna kuna, odnosno 62.500 kuna za zastupnice i 56.800 kuna za zastupnike. Oni zastupnici sa stranačkih lista novac ipak ne dobivaju u svoj džep već se on uplaćuje na račun stranke koja ga potom raspodjeljuje.

Nezavisni zastupnici taj novac imaju na raspolaganju kao potpora za angažman, a kako će ga utrošiti, odlučuju ipak sami.

Većina zastupnika najavila je da će se kandidirati i na novim izborima za Skupštinu.

– Izabran sam kao predstavnik invalida grada Zagreba da se borim za naša prava, a ako mi članovi udruga opet daju podršku, planiram se kandidirati i na ovim izborima – kazao je Josip Petrač.

Ukupno su zastupnici u četiri godine donijeli 2894 odluke, a odbacili njih 104. U 2013. godini povećan je i proračun za rad Skupštine – iznosi 47 milijuna kuna od čega će se sedam milijuna potrošiti na izbore za parlament EU, a 15 milijuna kuna za lokalne izbore.

>>'Omogućili smo milijune Gradu, spriječili novu Varšavsku...'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije