Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Za skijanje vani u špici sezone obitelji treba barem 10.000 kuna

Skijališta se procjenjuju po veličini, brojnosti i opremljenosti staza, komfornosti smještaja i obilju pratećih sadržaja, pa gornje granice gotovo da i nema
11. siječnja 2017. u 10:00 1 komentara 218 prikaza
Female and male young people having skiing and snowboarding vacation on a snow slopes
Foto: Thinkstock

Iako su se gužve na graničnim prijelazima mogle zamijetiti još prošli tjedan, špica skijaške sezone za Zagrepčane počela je ovaj vikend, a traje sve do kraja tjedna.

Dok traju školski praznici jer skijanje je uglavnom i obiteljski odmor. A košta najmanje 400 eura po osobi, koliko stoji hotelski smještaj za tjedan dana.

Skijališta se procjenjuju po veličini, brojnosti i opremljenosti staza, komfornosti smještaja i obilju pratećih sadržaja, pa gornje granice gotovo da i nema. No, četveročlana obitelj ne može proći jeftinije od 10.000 kuna za tjedan dana.

Wellness je plus

Skijaške su karte u najpopularnijim skijalištima Austrije i Italije od 180 do 250 eura, kaže Tomislav Pakrac iz turističke agencije Yammark. Zagrepčani u Italiji najviše odlaze u Altu Badiju te Kronplatz, dok u Austriji najradije skijaju u Nassfeldu, Saalbachu/Hinterglemmu te Kitzbühelu.

– Najpopularnija skijalište u Sloveniji su Rogla te Kranjska Gora, no ondje ljudi uglavnom idu uz vlastitu organizaciju jer obično imaju riješen smještaj kod nekog poznatog – ističe T. Pakrac.

Zbog brojnih skijaša iz Zagreba, ali i Istre i Primorja, Kronplatz je prozvan i Kroplatz. Skijalište je velikih kapaciteta, može ugostiti i nekoliko desetaka tisuća skijaša, među kojima će, prema nekim procjenama, u udarnom terminu biti i više od 10.000 hrvatskih. No, uz to što mogu uživati u dugim stazama, turiste privlači i bezbroj restorana, pubova i barova koji nude pregršt sadržaja.

Hoteli su najtraženiji smještaj upravo zbog činjenice što u njima mogu uživati i u wellnessu. Među obiteljima i mlađim društvima većina standardno preferira samostalni prijevoz te odsjedanje s vlastitom prehranom. U putničkim agencijama kažu da je potražnja otprilike na lanjskoj razini ili nešto bolja, ali ponajprije zato što raste broj onih koji usvajaju naviku rane kupnje uz popust.

Uvijek ostaje Sljeme

Onima koji se žele skijati cijeli dan i navečer se odmarati u vlastitom domu izbor je Sljeme. Odrasli vikendom dnevnu ski kartu plaćaju sto kuna, a djeca do 15 godina upola manje. Od ponedjeljka do petka, pak, cijena je 70 kuna za odrasle te 40 za djecu. •

Elipso

  • raikonen:

    A koliko na moru u špici sezone, tamo ne moram imati posebnu opremu