Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Za novi kućni broj građani će morati platiti 48 kuna

Iznimka Gornji grad - Ondje će stanovnici novi broj platiti 153 kune jer će se umjesto novih izrađivati replike starih kako bi se očuvala kulturna baština
27. lipnja 2013. u 08:09 0 komentara 5543 prikaza
kućni broj (1)
Foto: Goran Jakuš/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Simboličnom zamjenom prvog kućnog broja u Mesničkoj i Jurišićevoj od danas će započeti zamjena njih 16 tisuća u gradskim četvrtima Donji i Gornji grad, Medveščak, Trnje i Trešnjevka sjever. Kako bi cijeli projekt završio u što kraćem roku a građani se lakše odlučili na zamjenu, Grad će uložiti 1,8 milijuna kuna kako bi sufinancirao zamjenu sadašnjih brojeva.

Preko pričuve 

Tako će Zagrepčani svoj kućni broj platiti 48 kuna, što je manje od planiranih sto kuna. Nižu cijenu po kućnom broju Grad je postigao na javnom natječaju jer ju je tvrtka Pismorad zbog velikog broja pločica dodatno snizila. Nešto višu cijenu, 153 kune po kućnom broju, platit će vlasnici kuća na Gornjem gradu koji će dobiti drukčije pločice. Umjesto plavih, bijelo-crvene, kakve su i bile tijekom duge povijesti.

– Preko GSKG-a poslane su obavijesti svim predstavnicima pa će se prvih 4500 brojeva zamijeniti u zgradama kojima oni upravljaju. Novac suvlasnici neće skupljati već će se tih 48 kuna uzeti s računa pričuve – najavila je Doris Kažimir, voditeljica projekta pri gradskoj upravi. Planirano je da se ove godine zamijeni svih 16 tisuća plavih kućnih brojeva te još 800 crveno-bijelih na Gornjem gradu. Još 310 brojeva ondje će biti samo popravljeno jer su u dobrom stanju. 

Svi će dobiti obavijesti 

– Nakon što počne zamjena brojeva preko GSKG-a, poslat ćemo obavijest i svim drugim tvrtkama koje se bave održavanjem zgrada da i one dobiju pristanak vlasnika zgrada kojima upravljaju – najavila je Kažimir te dodala kako će potom obavijesti biti poslane i vlasnicima kuća, a ako netko ipak ne dobije obavijest, može se obratiti u gradsku upravu. U komunalnom redarstvu kazali su da kazne postoje za one koji nemaju kućni broj, ali da se rijetko naplaćuju.

Za fizičke osobe kazna je od 600 do 1000 kuna, a za pravne osobe od 3000 do 8000 kuna. Kazne će se češće naplaćivati, kazali su, nakon završetka projekta 2016. godine ako građani ne iskoriste ovaj način da ih konačno postave.  

>>Nove ploče u Zagrebu - posao vrijedan 6,5 milijuna kuna

>>Nemate kućni broj? Pripremite se na kaznu do čak 8000 kuna

Uz zamjenu kućnih brojeva uskoro i nove

Uz zamjenu kućnih brojeva uskoro i nove ulične ploče

Uz kućne brojeve, mijenjat će se i ploče s imenima ulica, a prema procjenama Gradske uprave, treba izraditi 160.000 ploča s kućnim brojevima i imenima ulica. Od toga je najviše običnih kućnih brojeva, 131 tisuća, 1139 je kućnih brojeva na Gornjem gradu, dok su ostalo ploče s imenima ulica. Iako je nedavno bio raspisan natječaj za zamjenu ploča s imenima ulica, poništen je zbog žalbi tvrtki koje su se natjecale. Budući da je riječ o većem zahvatu i predviđen iznos za zamjenu ploča u četvrtima iznosio je 6,5 milijuna kuna. U nadležnom uredu kazali su da će novi natječaj biti raspisan čim se riješi žalba na stari kako bi se što prije krenulo i u njihovu zamjenu. 

Taj projekt potpuno će financirati Grad jer je riječ o natpisima ulica koje će se postaviti na pročelje zgrada na početku i kraju ulica ili pak na stupove. Novost je to da će na svakoj od tih ploča uz ime ulice stajati i objašnjenje tko je osoba po kojoj je dano ime. Ispod kućnog broja također će pisati ime ulice.

U selu Mečenčani stvaraju se goleme rupe u tlu
RASCJEPI U TLU
Ne uzrokuju samo potresi rupe u tlu: Vrtače se pojavljuju širom svijeta, a razlog je zabrinjavajuć
Nikola Škorić
PROLJETNA SEZONA
U novoj epizodi Raiffeisen Future Boosta saznajte kako je Nikola Škorić osnutkom tvrtke Electrocoin započeo revoluciju u industriji plaćanja
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.