Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Za neupisanih 56 đaka Grad plaća privatne srednje škole

Nakon dva mjeseca bez nastave zbog nemogućnosti upisa, učenici će, obećaje gradonačelnik, od idućeg ponedjeljka u školu
03. studenoga 2015. u 08:45 8 komentara 1448 prikaza
02.11.2015., Zagreb - Gradonacelnik Milan Bandic s roditeljima neupisanih srednjoskolaca dosao je na sastanak u Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, ali nije primljen jer nije bilo ministara Vedrana Mornara pa je obecao da ce Grad platiti skolovan
Foto: Anto Magzan/Pixsell

Nakon što je gotovo dva mjeseca kod kuće čekala da se razriješi njezina situacija, Gabrijela Djokić konačno će upisati 1. razred srednje škole.

Nekadašnja učenica OŠ Granešina jedna je od 56 učenika koliko ih je ove godine ostalo izvan školskog sustava. Ministarstvo obrazovanja, naime, ove godine odlučilo je smanjiti upisnu kvotu pa je broj učenika po razrednim odjelima smanjilo s 28 na 26. U Gradskom uredu za obrazovanje kažu da ne znaju zašto je takva odluka donesena jer je protivna njihovoj preporuci još iz ožujka ove godine.

– Na 450 razrednih odjela u Zagrebu to je čak 900 mjesta manje. Da ministar Mornar nije tako odlučio sva bi ta djeca bila upisana u školu, a imali bismo i 800 mjesta viška – izjavio je Ivica Lovrić, gradski pročelnik. Njihov problem odlučio je jučer riješiti gradonačelnik Milan Bandić. Nakon što ga u Ministarstvu obrazovanja nitko nije želio primiti, Bandić je rekao da će sva neupisana djeca – njih 56 – u ponedjeljak biti u školi te da će im Grad Zagreb platiti godišnju školarinu u ukupnom iznosu od oko milijun kuna.

– Hrvatska je umorna od pripravnika ministara, od ljudi bešćutnih na probleme. Bilo je vremena osam mjeseci da se odluka promijeni. Za Grad Zagreb školovanje ove djece nije trebalo koštati ništa – kazao je Bandić te dodao da ta odluka nema veze s izbornom kampanjom. Iz Gradskog ureda za obrazovanje već su jučer zvali roditelje da im predlože koje škole im djeca mogu upisati, a Gabrijela Djokić, koja je željela biti frizerka, sad će se školovati za farmaceutskog tehničara.

Kairo: Svjetsko prvenstvo u rukometu, Danska - Hrvatska
REAKCIJE NA UTAKMICU
Evo što pišu danski mediji, gotovo svi su koristili riječ koja večeras silno boli Hrvate
INA
INA
Razvijaju solarne elektrane, a planiraju i proizvodnju vodika kao pogonskog goriva
 • luka_37:

  Bandiću...jeftinija i kvalitetnija opcija bi bila otvaranje još ponekog razreda...zaposlio bi ljude...ovako populistički samo kupuješ glasove...nažalost samo možda tih 56 ljudi...dok se ostalima još više gadiš...

 • Avatar Neanderthalac
  Neanderthalac:

  Nema kraja kleptokratima i ljenčinama u Bandopolisu.

 • Avatar Idler 3
  Idler 3:

  "....te dodao da ta odluka nema veze s izbornom kampanjom...."...hajd, još se bi čovjek i nasmijal kad nas to ne bi došlo milju kuna našeg nofca za njegve glasove !!!