Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pad cijena nekretnina

Za isti stan na Gornjem gradu u Brezovici se 'dobiju' dva

09.10.2014., Zagreb - Usprkos velikom broju neprodanih novih stanova, izgradnja novog POS kompleka stambenih zgrada u Zaprudju je u punom jeku. Photo: Grgur Zucko/PIXSELL
Foto: Grgur Zucko/PIXSELL
07.08.2015.
u 09:53

Više od 6000 stanova trenutačno se nudi u samom gradu, a skok potražnje očekuje se najesen

Za stan od 40 četvornih metara na području Gornjeg grada Zagrepčani su u srpnju, ako su se odlučili na kupnju, morali izdvojiti 81.360 eura, dok su za prostor iste veličine, na području Brezovice, plaćali gotovo trostruko manje, odnosno 38.440 eura.

Trešnja u porastu

Novi su to podaci portala Njuškalo.hr, koji, na analiziranih 157.000 oglašenih nekretnina na svojim internetskim stranicama, pokazuju trendove u prodaji i potražnji kuća i stanova. Što se tiče Zagreba konkretno, objasnili su s Njuškala, cijene nekretnina u konstantnom su padu pa je tako srpanj ove godine jedan od najpovoljnijih mjeseci za kupnju vlastitog stana ili kuće na području grada. U odnosu na srpanj prošle godine, cijena stanova pala je za jedan posto, a najveći je pad, za gotovo 14 posto, zabilježila upravo Brezovica, kvart u kojem četvorni metar stana stoji 961 euro. Za usporedbu, cijena kvadrata u najskupljem dijelu Zagreba, Gornjem gradu, 2034 je eura, a cijene su tamo pale samo jedan posto. Blagi porast u cijenama bilježi tek Trešnjevka sjever, 0,8 posto, gdje se za stan od 40 kvadrata treba izdvojiti 61.080 eura.

–Velike su razlike i cijena kuća u gradu te okolici. Kvadrat kuće na Gupčevoj zvijezdi je 3652 eura, dok je, primjerice, u Sesvetama, točnije u Vugrovcu Gornjem cijena četvornog metra manja od 350 eura – objasnili su s Njuškala na kojem je ovog mjeseca poraslo i oglašavanje nekretnina za najam. Iskusni najmodavci u Zagrebu svoje oglase uglavnom plasiraju, objašnjavaju trgovci nekretninama, krajem ljeta, znajući da najesen u grad dolaze studenti, najčešći njihovi klijenti. Više od šest tisuća stanova trenutačno je raspoloživo samo u gradskim četvrtima na području grada, a očekuje se i veća potražnja za njima no prethodnih godina budući da će takav tip smještaja morati od listopada pronaći i oko 5000 studenata, koji neće moći biti smješteni u domovima na Savi te Cvjetnom naselju, koji se do prosinca obnavljaju za Univerzijadu.

Više za isti iznos

– Računala sam s tim, ali cijenu stana nisam htjela podići. Ima 25 kvadrata, idealan je za jednu osobu, iako bi se mogle smjestiti i dvije, adaptiran je prošle godine, a cijena je sasvim u redu – objasnila je Nikolina Ćutuk, koja iznajmljuje stan na Črnomercu, i to po cijeni od 2200 kuna. Osim na oglasnicima, stanodavci su svoje prostore počeli nuditi i studentima putem društvenim mreža, ali različitim trikovima one najiskusnije više ne mogu namamiti.

– Pregledavam oglase svaki dan jer stan moram naći. Međutim, 300 eura za Črnomerec, i to za stan od dvadeset kvadrata, pretjerivanje je. Za istu cijenu u Novom Zagrebu može se dobiti pedesetak kvadrata, a prostor se, ali i cijena stana i režija, može podijeliti s cimerom – ispričao je Martin Vukojević, koji je u četiri godine studiranja stanove mijenjao sedam puta.

Komentara 3

Avatar XPBAT XPBOJ€ XOPBAT
XPBAT XPBOJ€ XOPBAT
12:19 07.08.2015.

Koji naslov. Za isti stan u Londonu na Gornjem gradu se dobiju 3 ako ne i više ;)

Avatar XPBAT XPBOJ€ XOPBAT
XPBAT XPBOJ€ XOPBAT
12:19 07.08.2015.

Koji naslov. Za isti stan u Londonu na Gornjem gradu se dobiju 3 ako ne i više ;)

DU
Deleted user
06:42 08.08.2015.

Nažalost, kriteriji ne valjaju. Ti stanovi na gornjem gradu, puni vlage, žohara, štakora a o energetskoj učinkovitosti trebali bi vrijediti 200€ kvadrat! Samo zato što su na Gornjem gradu, ne opravdava nikako tu cijenu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije