Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Za igrališta i parkove 23 milijuna kuna. Evo koja se uređuju u 2015.

U Maksimiru su predvidjeli novac ne samo za dječja nego i sportska igrališta, najviše novca za uređenje dječjih parkova i zelenih površina potrošit će se u četvrti Gornja Dubrava
21. travnja 2015. u 16:42 4 komentara 4316 prikaza
dječje igralište
Foto: Jakov Novak
Pogledajte galeriju 1/2

Za uređenje zagrebačkih igrališta i zelenih površina u jedanaest gradskih četvrti – u užem i širem središtu grada – u ovoj godini izdvojit će se nešto više od 23 milijuna kuna.

Najmanje u Podsljemenu

Iznos je to predviđen planom malih komunalnih akcija, od čega je najviše novca osigurano u budžetu Gradske četvrti Gornja Dubrava, a najmanje u četvrti Podsljeme, u kojoj je za tu stavku namijenjeno 679 tisuća kuna. Od spomenutog iznosa u Podsljemenu nešto više od sto tisuća kuna potrošit će se na uređenje igrališta Nad Tunelom, dok je lani u toj gradskoj četvrti od ukupno jedanaest obnovljeno pet igrališta – u Dedićima, Šestinama, Klinovcu, Vidovcu i Popovcu.

– U tijeku je i izrada idejnog projekta šetnice s parkom, igrališta i vau-vau parkom, koji bi se gradio na velikoj parceli-trokutu u Šestinama, za što je izdvojeno 20 tisuća kuna. Parcelu je grad kupio prije 15 godina za 2,7 milijuna kuna – kaže Krešimir Kompesak, predsjednik Vijeća gradske četvrti Podsljeme.

Problem je i sigurnost

U sanaciju će i igralište u parku Glogovac, a u planu je u četvrti Gornji Grad Medveščak gradnja novog igrališta predviđenog u Ulici Jakova Gotovca između kućnog broja 4 i 6, kao i uređenje dječjeg igrališta na livadi Cmrok za što je u planu komunalnih akcija osigurano 376 tisuća kuna.

dječje igralište | Autor : Jakov Novak Foto: Jakov Novak

– Ima lijepih novih parkova, ograđeni su, imaju podnu zaštitu i zanimljivih elemenata. Moglo bi, naravno biti i bolje, ali i ovako nije loše. Naš park na Svačićevu trgu su lijepo uredili – zadovoljan je Marko Curman, otac djevojčice s kojom redovito odlazi u park u četvrti Donji grad.

Parkovima nedostaje više sprava, i to uglavnom za najmlađu djecu, do dvije godine

Najviše izdvojenog novca za uređenje parkova u Dubravi nužno je i opravdano - mišljenja su to tamošnjih stanovnika.

– Mislim da su parkovi lijepo uređeni, ali mi fali elemenata za mlađeg sina, djecu do dvije godine. Problem je i sigurnost. Iako postoje ograde, što je u redu, zna se dogoditi da se vrata na zatvore. Parkove u Dubravi trebalo bi preurediti – kaže Kristijan Orešić koji s Adrijanom i Marinom voli dolaziti u Milčecov park na Trešnjevci i Maksimir.

U gradskoj četvrti Maksimir igrališta će se tijekom ove godine urediti u VIII. Požarinje, u Bijeničkoj 97, Švarcovoj, Vinecu 1. Uz dječja igrališta novac u toj gradskoj četvrti predviđen je i za uređenje sportskog igrališta i to u Melinišću i Bijeničkoj. Kako je predviđeno, u toj će se gradskoj četvrti za 105 tisuća kuna u Švarcovoj ulici iza Doma zdravlja urediti površina za pse.

Popis radova na igralištima u 11 gradskih četvrti

Donji grad Uređivanje igrališta u parku Prilaz Gjure Deželića 43, I. faza i u parku u Ul. kneza Trpimira ispred kbr. 17-21

Gornji grad Uređivanje igrališta na livadi Cmrok, u parku Glogovac i u Voćarskoj 71

Trnje Uređivanje igrališta u Vukovarskoj 230-230 B, Stupničkoj 14, Paškoj 35,

Maksimir Uređivanje igrališta VIII. Požarinje, Melinišće, Bijenička 97, Pilarova-Tučanova, Švarcova, Vinec 1, Ružmarinka 21

Novi Zagreb-zapad Uređivanje postojećeg igrališta Lanište 1,3,5, Remetinečka cesta 64 A, OŠ Savski gaj, Siget 6-11, između Sortine ulice i Prilaza I. Visina, Aleja Pomoraca 17, 19, 23, 25,

Trešnjevka-sjever Uređivanje igrališta OŠ Julija Klovića, OŠ kralja Tomislava, Lazinska ulica, Fallerovo šetalište

Trešnjevka-jug Uređivanje igrališta Tijardovićeva 8-10 zapadno

Gornja Dubrava Uređivanje igrališta Pršaki 34, Novoselečki trg, uređivanje parka iza vrtića “Sunce”, uz šetnicu pored Ulice Dubrava

Donja Dubrava Uređenje i obnova cijele ograde oko igrališta u Kapucinskoj – Vardarskoj ulici, postavljanje vrata na ogradi oko dječjeg igrališta u Ulici breza 26

Stenjevec Uređivanje igrališta u Ulici Vida Došena 25-41, Ulici Dobriše Cesarića 55-63 i 45-53 i u Medarskoj-Oranice

Podsljeme Uređivanje igrališta u Dedići bb, Nad tunelom bb, preko puta Vidovca 51, Isce 17, Klinovec 31

Pet gradskih četvrti - Sesvete, Peščenica-Žitnjak, Podsused-Vrapče, Novi Zagreb-istok i Črnomerec nisu na popisu jer još nisu donijeli službeni Plan malih komunalnih akcija za 2015. godinu. Gradska četvrt Brezovica također nije na popisu, ali zato jer je to četvrt koja u planu ni nema uređenje novih igrališta.

Franka Batelić
tužna vijest
Velika tuga u obitelji Franke Batelić: 'Otišla je sama, iznenada,u tišini...'
Aquaestil
PROMO
Preživjeli smo sve krize, stvorili međunarodni brend i proširili posao, a sada otvaramo nova radna mjesta
  • toksi:

    Vrapce-Podsused nema plana za 2015 g.,a 5. je mjesec pa kad misle napraviti taj plan,mozda na kraju godine usvoje gospoda plan za uredenje parkova.Pa cemu sluze onda ti kaj predstavljaju nasu cetvrt?????

  • than:

    Bas lijepo, a drekeci od peseka. Tu nema nista... U prosjeku manje od jedne kazne dnevno. A djeca se igraju, secu.... Ovi parkovi i igralista kao da su za peseke pravljeni, a ne za djecu.

  • RupertMelkus:

    Djeca su ograđena, a ostatak parka koriste cucki. Imaju veća prava nego ljudi. Cijeli grad je posran i popišan. Užas.