Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kuća za mačke

Za hrvatske mace čula je i Europska unija

mačka (1)
Rajko Polić
02.07.2013.
u 17:28

Zagrepčanka koja je među najvećim europskim udomiteljicama napuštenih maca posvetila im je cijeli život

Zagrepčanka Alice Heger, koja je tijekom četiri desetljeća udomila stotine mačaka, a znalo ih je biti i više od dvije stotine odjednom, teško da ima ozbiljniju dobrotvornu konkurenciju i u europskim razmjerima, zbog čega je i sada spominjemo. Naime, tijekom pripremanja Hrvatske za EU „dom za mace“ posjetio je i visoki europski službenik, koji je stjecajem okolnosti tada bio predsjednik saveza njemačkih azila za nezbrinute životinje. Izrazio je sve pohvale, a posebice na zdravstveno stanje životinja, zbog čega i udomiteljica uvijek zahvaljuje nesebičnoj pomoći veterinara.

U ta četiri desetljeća bilo je i teških operacija i svakodnevnog vozanja na kontrole i svakakvih terapija do prirodne smrti životinja.

Inače, mace, koje imaju namjenski uređenu kuću i vrt, danas su sve kastrirane, žive kao u hotelu, a minule duge zime Alice je nerijetko nauštrb svoga stana grijala kuću za mace. Tako je i s prehranom (nerijetko im kuha), a milosrđe i donacije često stignu otkuda se najmanje nadaš.

Alice mačke ne personificira, pušta im njihov životinjski život, ali ističe da spašavanjem svake životinje pomažeš i čovjeka u njegovoj prirodnoj (ne)ravnoteži. Mace su kao vrsta malo drugačije i specifične pa su tijekom povijesti imale i prijatelja i neprijatelja.

No, sita mačka dobra je lovica (miš je mački igra), a gladna mačka je tatica (kradljivica), stara je izreka. Spoji li se to sa samosvojnim karakterom i čistoćom, mnoge je u ljudskoj civilizaciji u njihovu domu usrećila. Gospođa Heger, iako po životnim referencama (od Pariza do Njemačke i Zagreba) intelektualka, odabrala je da ona „služi“ macama, a živi u uvjerenju da će u ne tako dalekoj budućnosti ubijanje životinja biti strože kažnjivo. 

>> Najuspješnije hrvatske mačke - slatke i jedinstvene

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije