Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
javna nabava

Za čišćenje javnih toaleta Grad daje devet milijuna kuna

08.01.2013., Zagreb - Za ugradnju dva montazna WC-a na okretistima autobusa i tramvaja Dubrava i Dubec, Grad Zagreb je 2008. godine platio 1,55 milijuna kuna. Svaki od dva montazna WC-a velik je devet kvadrata pa proizlazi da je Grad Zagreb za jedan kvadr
Foto: Goran Jakuš/Pixsell
02.03.2015.
u 13:15

Oko 200 tisuća građana mjesečno koristi javne toalete, najveća je navala na onaj u Cesarčevoj, potom na Glavnom kolodvoru.

U Zagrebu postoji 31 javni toalet kojim se svaki mjesec koristi prosječno 200 tisuća građana. Kako bi toaleti bili čisti tijekom ove i 2016. godine, Grad je raspisao natječaj kojim traži tvrtku koja će ih održavati.

Čišćenje svakog dana

Za taj posao u dvije godine tvrtka može računati na oko devet milijuna kuna, no u to su uključeni i troškovi toaletnog papira, tekućeg sapuna i deterdženta za čišćenje. Sve toalete potrebno je čistiti svakog dana, odnosno potrebno je svakog dana prati podove, sanitarnu opremu i pribor i to upotrebom "efikasnih i certifikatom odobrenih dezinfekcijskih sredstava", a kako bi se to i poštovalo, potrebno je svaka dva sata to i bilježiti u nadzorni list kontrole.

Podaci o tome koliko će se potrošiti toaletnog papira i tekućeg sapuna, poznati su za samo dva toaleta i to takozvane zlatne WC-e na okretištima Dubec i Dubrava. Riječ je o automatskim toaletima (ukupno 4 kabine) u kojima će se u dvije godine potrošiti 384 role papira, 28.800 litara sredstva za ispiranje školjke te 1440 litara tekućeg sapuna. Riječ je o manjim iznosima jer je količina zadana automatski pa su i troškovi ekonomični, što je i za očekivati od toaleta površine po osam kvadrata, čija je izgradnja 2008. godine plaćena po cijeni od čak 11 tisuća eura po četvornome metru i ukupno stajala 1,55 milijuna kuna. Osim troškova svakodnevnog održavanja, za ugovorenu cijenu tvrtka će morati financirati i iznenadne popravke (od zamjene ventila i puknutih cijevi, sitnih građevinskih radova do zamjene naljepnica "Zabranjeno pušiti").

Samo jedan ima tuš

Prema statistici o broju posjetitelja, najviše građana koristi se toaletima u Cesarčevoj (30 tisuća), zatim onim u pothodniku Glavnog kolodvora (25 tisuća), te "zlatnim" na okretištu Dubrava (20 tisuća). Kabine za osobe s invaliditetom imaju u sedam toaleta, jedan toalet ima tuševe, a dva su isključivo dječja (Park Ribnjak i Svačićev trg).

Komentara 3

DU
Deleted user
15:49 02.03.2015.

Javna nabava = plati skuplje i dobij manje

MA
MarioBabic
22:02 02.03.2015.

Oooooo evo nama opet plodnog tla za manevre Opet ce necija rodbina da dobije posao a onaj koji mu ga da ce dobiti amneziju da su u rodu ..... Postali smo dosljedni barem u necemu.

DE
demokršćanin
22:22 02.03.2015.

Evo zaposlenja za one koji za nekoliko mjeseci izgube uhljebljenja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije