Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Vukovarska i Sesvete pod nadzorom, tržnice su sljedeće

Trenutačno se snima sa 75 kamera na 25 lokacija. Do kraja godine u planu je postaviti i preostalih 150 kamera na 50 mjesta
18. srpnja 2012. u 10:00 1 komentara 125 prikaza
'13.12.2011., Zagreb - Nadzorne kamere u Marticevoj ulici koje je jucer u rad pustio gradonacelnik Milan Bandic. Uskoro ce na zagrebackim ulicama biti 75 kamera, a do proljeca svih planiranih 225 u sk
Foto: 'Patrik Macek/PIXSELL'

Novih osam kamera od sutra počinje nadzirati jednu od najprometnijih gradskih ulica Vukovarsku te Ninsku i Bjelovarsku u Sesvetama. Time će pod nadzorom prometnih redara biti ukupno 25 ulica i križanja sa 75 kamera.

Veće ovlasti službe

Lokacije na kojima će se kamere postaviti određene su na temelju podataka koje s terena donose prometni redari.

– Imamo velikih problema na "zelenom valu" u smjeru istoka jer se vozači parkiraju, čime se gubi protočnost i stvaraju nepotrebne gužve. Drugi su nam problem ulice pokraj tržnica, koje će se također uskoro početi nadzirati – kazao je Mato Kraljević, čelni čovjek prometnog redarstva i "autor" nadziranja grada. Svrha kamera nije, napomenuo je, kažnjavanje, već uvođenje reda na gradske ulice. Zasada se kamerama nadziru i sankcioniraju samo prekršaji kod parkiranja, a plan je da se od Nove godine počne nadzirati te kažnjavati ulazak na već zakrčeno križanje.

– Taj se prekršaj naplaćuje tisuću kuna, a uopće se ne sankcionira jer je vozače gotovo nemoguće kazniti na cesti. Kamere su efikasno i jednostavno rješenje i nadamo se da će prometno redarstvo dobiti dozvolu s time počnemo – najavio je Kraljević.

Gledat će i bacanje otpada

Od Nove godine u planu je nadziranje šaranje po fasadama, kao i odlaganje glomaznog otpada.

Ranoranilac ili noćna ptica?
Noćna sova - Kako večernji tip ljudi preživljava u jutarnjem svijetu?