Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Vrtićanci, đaci i stariji grijat će se bolje, a jeftinije


Vrtići, škole i domovi za starije dobit će fasade i stolariju kojima će manje plaćati režije
16. kolovoza 2013. u 08:05 0 komentara 4 prikaza
'23.05.2011.,Zagreb - XV Gimnazija MIOC, Jordanovac 8, maturanti polazu ispite drzavne mature. Photo: Goran Jakus/PIXSELL'
Foto: 'Goran Jakus/PIXSELL'

U sklopu prve faze projekta Zagreb efikasan grad (ZagEE) od iduće godine planira se energetska obnova pet objekata u vlasništvu Grada Zagreba. Dom za starije i nemoćne Maksimir dobit će novu stolariju i toplinsku izolaciju fasade, uvest će se daljinski sustav očitanja potrošnje energije, Dom Park na Volovčici i srednje škole Ruđer Bošković i XV. gimnazija, odnosno MIOC, dobit će toplinsku izolaciju fasade i krova te novu stolariju, a Dječji vrtić Zvončić novu toplinsku fasadu i stolariju.

Poticaj za građevinare

U tijeku je natječaj za izradu tehničke dokumentacije po čijem izvođenju zgrade moraju postići najmanje uvjete B energetskog razreda, odnosno potrošnju energije manju od 50 kilovatsati po četvornom metru.

– U svih pet objekata morat će se modernizirati sustav reguliranja temperature prema novim uvjetima fizike zgrade. Radovi u vrijeme krize postaju imperativ jer se uloženi novac od investicije vraća nakon 13 godina od uštede na potrošnji energije. Još je važnije da će investicije potaknuti buđenje građevinskog sektora pa očekujemo otvaranje radnih mjesta i svjetliju radnu perspektivu mlađih generacija – kaže gradski pročelnik za energetiku i zaštitu okoliša Marijan Maras.

Projekt je u skladu s direktivom 27/2012 Europske unije koja od 2014. obvezuje obnovu najmanje tri posto objekata javne namjene godišnje i izgradnju novih niskoenergetskih objekata uz primjenu obnovljivih izvora energije.

Do ožujka 2016.

Grad Zagreb dosad je raspisao natječaj za izradu tehničke dokumentacije obnove 20 dječjih vrtića, a do kraja ožujka 2016. godine obnovit će se 87 javnih zgrada, a 3000 postojećih rasvjetnih tijela zamijenit će LED svjetiljke s kontrolnim upravljačkim sustavom.

Vrijednost projekta je 1.813.438 eura, a Europska agencija za konkurentnost i inovacije sufinancira 75 posto ili 1.360.078 eura.

Planirana investicijska vrijednost radova za koje se izrađuje tehnička dokumentacija iznosi 29.379.114 eura. Grad Zagreb će ovu investiciju realizirati korištenjem sredstava Strukturnih fondova EU, korištenjem kredita EIB-a i HBOR-a te manjim dijelom proračunskih sredstva Grada Zagreba.

>>Evo kako su si stanari Mamutice smanjili račune

Bolji uvjeti nego u Europi Koji će vrti

Bolji uvjeti nego u Europi

Koji će vrtići i bolnice moći dobiti solarne kolektore

Na 15 objekata ( 12 dječjih vrtića, Dječja bolnica Srebrnjak, KB Sveti Duh i Zavod Andrija Štampar razmatra se ugradnja solarnih kolektora te izrada dokumentacije za osam kandidata. Solarni paneli kvalitetni su izvori energije jer na 1 četvorni metar tla u Zagrebu pada oko  3,5 kW/h sati Sunčeve energije dnevno, 20 posto više nego u sjevernoj ili srednjoj Europi u kojoj je 70 posto svih kolektora u svijetu.

Deceuninck grupa
PROIZVODNJA I EKOLOGIJA
Mogu li uspješno poslovanje na globalnom tržištu i zaštita okoliša ići ruku pod ruku? Jer kako stvari stoje, uskoro će morati
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.