Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ENERGETSKA KRIZA

Vrtić Siget bez grijanja zbog problema u toplani

09.01.2009.
u 23:45

Desetero dvogodišnjaka iz skupine “Mrav” u Dječjem vrtiću Siget u Aleji pomoraca 12 danas je spavalo zabundano u deke, dok je njihova teta stalno pogledavala na termometar. Tom je dječjem vrtiću oko 11 sati isključeno grijanje, a 15 toplih prostorija u kojima je boravilo ukupno 111 mališana ohladilo se na 21 Celzijev stupanj.

Tete pazile i na termometre
– Ujutro je bilo normalno, no tijekom dana radijatori su prestali grijati. Djeca su obukla vestice, a prostorije su, srećom, još dovoljno tople da ne moramo paničariti. Svaka teta u prostorijama termometrom mjeri toplinu koja je zasad 21 stupanj, no spusti li se još tri stupnja, zvat ćemo roditelje da dođu po djecu – rekla je ravnateljica Kata Kolenković i dodala kako je temperatura u sat vremena pala čak četiri stupnja. Dječji vrtić Siget grije se preko toplane HEP Toplinarstva, odakle poručuju da je do problema došlo zbog nedostatka plina.

Hladni radijatori i u Mamutici
– Toplanama za pokretanje pogona treba plin, a trenutačno smo zbog redukcije na tehničkom minimumu i imamo samo 12 tisuća kubika plina od uobičajenih 80 tisuća. Zato dolazi do izjednačavanja tlaka pa povremeno u dijelovima grada može na nekoliko sati nestati grijanja – objasnio je Radomil Milišić, glasnogovornik HEP Toplinarstva. Vrtić nije jedini slučaj. Hladni radijatori probudili su i stanare Mamutice u Novom Zagrebu pa su pomahnitalo zvali toplanu.

– Plinom se koristimo minimalno te ga pokušavamo nadoknaditi tekućim uljima i drugim frakcijama. Zbog toga dolazi do takvih situacija – poručili su iz toplane Žitnjak.

Moguće je da će se takve situacije ponavljati, rekli su u HEP-u, jer se zbog nedostatka plina koriste zamjenskim gorivima, primjerice mazutom i loživim uljem, pa postoje kratkotrajni problemi. Građani će tako nekoliko sati morati izdržati hladnoću. U najgoroj verziji plinara bi mogla smanjiti toplani i taj tehnički minimum od 12 tisuća pa ona više ne bi mogla grijati sva kućanstva.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije