Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vrhunac vodenog vala

VIDEO Ovaj oteretni kanal spasio je Zagreb, no vodostaj i dalje raste, podignuti su i 'zečji nasipi'

Vodeni val rijeke Save prolazi kroz oteretni  kanal Sava Odra
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
1/32
06.08.2023.
u 00:58

U sat vremena razina vode narasla je za sedam centimetara, a prema posljednjim mjerenjima u ponoć, ponovno je dosegla 444 centimetar

Vrhunac vodenog vala, koji, kako kažu iz Hrvatskih voda, traje nešto duže nego što je ranije prognozirano, prolazi oteretnim kanalom Sava-Odra. U naselju Gradići voda prijeti izlijevanjem na cestu zbog čega je podignut i "zečji nasip", odnosno postavljene su barijere s pijeskom, a kako vodostaj i dalje raste, Savu od barijera dijeli svega jedan metar. 

U sat vremena razina vode narasla je za sedam centimetara, a prema mjerenjima u ponoć ponovno je dosegla 444 centimetra

Dežurne službe, uključujući među ostalima, vatrogasce, policiju te djelatnike Hrvatskih voda, i dalje su na terenu, a u podizanju barijera pomažu im i sugrađani. 

POGLEDAJTE GALERIJU 

Vodeni val rijeke Save prolazi kroz oteretni  kanal Sava Odra
1/32

– Ono što je "spasilo" Zagreb svakako je oteretni kanal Sava-Odra koji je primio veću količinu vode. Naše ekipe raspoređene su duž kanala i danonoćno motre kako bi sve prošlo u redu. Na tom području nikakvih ugroza za sada nema, a vjerujemo da će tako i ostati. Moguća su manja procjeđivanja koja su uobičajena u ovakvim situacijama i naši su djelatnici zato na terenu – kako nam je ranije kazao Mario Klarić iz Hrvatskih voda, Sektora C Centra za obranu od poplava.

VEZANI ČLANCI: 

Dodaje i kako će vrhunac s izrazito velikim vodostajem potrajati tijekom cijele noći, a prestankom oborina, lagani pad očekuje se sutra u jutarnjim satima.

Gradonačelnik Velike Gorice Krešimir Ačkar u obilasku nasipa uz kanal Sava-Odra dao je izjavu za Večernji list. 

- Prema saznanjima koja trenutno imamo, ne bi trebalo biti većih problema niti izlijevanja iz ovih korita koje vidite iza mojih leđa, koji se protežu po širem velikogoričkom području, u dužini nekih 7 kilometara. Ono što je nama najbitnije, informacije koje dolaze iz Slovenije, Hrvatskih voda i Civilne zaštite govore da možemo očekivati stagnaciju vode u narednim satima. Sve službe su na raspolaganju. Poneki problemi pojavljuju se u Čičkoj Poljani, međutim službe u ovom trenutku saniraju sve ono što bi potencijalno mogla biti opasnost - kazao je te se zahvalio svim službama koje su sada već više od 24 sata na raspolaganju građanima. 

- Znamo da je Čička Poljana bila prije deset godina ugrožena, međutim novi nasip je napravljen. Pokazao je već da je svoju svrhu ispunio i samim time ne bi trebalo doći do problema - pojasnio je Ačkar. 

Komentara 14

MA
Makbe
05:50 06.08.2023.

Da nije bilo srpskog terora u Hrvatskoj ne bi bilo ni ustascha. Jedini genocid bio je onaj zlokobni nad Hrvatima u Bleiburgu.Popisi stanovništva pokazali su koliko je Hrvata bilo manje a Srba više poslije 45. Brojke ne lažu.

DU
Deleted user
08:56 06.08.2023.

Maršal je iz Galeba nadgledao radove

DU
Deleted user
08:55 06.08.2023.

Možda, da nije bilo druga Tita, bi zemlja stala, a možda i ne bi bilo poplave jer ipak je možda i za poplavu zaslužan drug Tito. Da nije pobio toliko ljudi, možda ne bi trebale radne akcije. A mozda ovo sve pada i trese da se pokažu grobovi druga TIta

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije