Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'napad s neba'

Vrane noćna mora iz Folnegovićeva naselja. Ne bacajte im hranu!

vrane
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/Pixsell
1/5
25.01.2016.
u 13:33

Brza reakcija odgovornih – već danas orezivat će granje. Ptice nemaju straha – napadaju ljude, kućne ljubimce, grebu po prozorima, uneređuju automobile...

Uneređeni auti, izgrebeni prozori, smeće razneseno po dječjim parkovima, uništene fasade zgrada – svakodnevica je to gotovo svih stanovnika Folnegovićeva naselja. Umjesto ptica pjevica ujutro ih bude vrane, a nerijetko, kažu stanovnici naselja, bez imalo straha vrane napadaju i njih i njihove kućne ljubimce.

Gnijezdima na brojnim stablima u kvartu vrane su istjerale i druge ptice, a u Gradu, iako svjesni problema, stanovnicima odgovaraju apelom: “Ne bacajte hranu kroz prozor!” 

U blizini vrtića ih je najviše

– Uz Držićevu ih ima puno, tamo se često šećem sa psom pa su znale nasrtati na njega, a i na mene kada bih ga branila. Svake godine vrana je sve više, a grane se ne podrezuju – potužila se Slavica Šimić. Slična je stava i susjed Zlatko Velenik, kaže kako su se stabla početkom 60-ih, kada se kvart gradio, sadila posvuda, no sada su vrane ozbiljan problem.

Ove godine uvodi se sustav zaštite urbane divljači koji bi, između ostalog, trebao riješiti i problem vrana

Emil Tuk

gradski pročelnik za poljoprivredu

– Zbog zelenila kvart lijepo izgleda, ali mi stanovnici imamo sve veće probleme s vranama. Stvaraju nam ogromnu buku i uneređuju aute – kaže Velenik.
Na kraju Dujšinove ulice, u neposrednoj blizini vrtića i parka, ima ih najviše. Smeće je razbacano po parkovima, a komade kruha razbacane po cesti ubrzo drugim pticama otmu vrane.  

Hrana na ulici prvi je problem

– Razbacana hrana na ulici razlog je njihove brojnosti – objašnjava pak Igor Toljan, šef Zrinjevca. Vrane se u urbanim sredinama, kaže Toljan, pojavljuju tamo gdje imaju hrane, a u gradu nemaju prirodnih neprijatelja.

– Zbog toga u zadnjih pet do sedam godina postaju sve veća pošast i u drugim kvartovima, kao što su Savski gaj, Jarun, Remetinec – kazao je prvi čovjek Zrinjevca. Stanovnici Folnegovićeva naselja na problem s pticama upozoravaju od prošle godine, a sami se ne mogu boriti protiv njih. Štetu koju vrane naprave na njihovoj imovini moraju sami sanirati, a želja da problem riješe ubijanjem vrana – zakonom je zabranjena pa im ne ostaje drugo nego apelirati na Grad da se stabla češće podrezuju.

Ubijanjem vrana neće se riješiti problem. Ove godine uvodimo sustav zaštite urbane divljači kroz koji ćemo se sustavno brinuti da vrane imaju svoje mjesto u gradskom ekosustavu, a da ne dođe do uništavanja drugih ptica – rekao je pročelnik gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo Emil Tuk.

Iz Zrinjevca su nakon našeg upita poručili kako će grane obrezati već danas, ali se i odmah ogradili.
–  To je tek privremeno rješenje. Razmnožavanje vrana koje sve više izguravaju druge ptice iz kvartova je u porastu – zaključio je Toljan.

Komentara 2

LA
larala
10:55 26.01.2016.

zanimljivo kako vrane napadaju samo par pojedinaca i njihove ljubimce, uništavaju njihove prozore i automobile i, samo njima stvaraju buku....a, ostali stanari nemaju pojma da su uopce vrane oko njih...

ZA
zambezi
18:30 25.01.2016.

Isto je i u Voltino naselju kod Papagajki.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije