Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Vrana napala ljude nakon što joj je mačka dograbila mlado

Nakon gubitka mladunaca 
vrana “osvetnica” napada prolaznike
20. svibnja 2010. u 12:35 20 komentara 191 prikaza
vrana (1)
Foto: Goran Stanzl/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/10

Nekoliko prolaznika lakše je ozlijeđeno u napadima pobješnjele vrane danas u zagrebačkoj Malešnici. Ptica se okomila na prolaznike nakon napada mačke na mladunce. Pobješnjelo ponašanje ptice koja se već navikla na ljude objasniti se može činjenicom da je jedno mladunče nakon napada ostalo na životu i dozivalo majku.

Mišljenje stručnjaka
- Manje je vjerojatno da će vrana napadati iz osvete jer životinje takve osjećaje nemaju - ustvrdila je dr. Jelena Kralj iz Zavoda za ornitologiju HAZU-a.

- Zna se dogoditi da mladunci ispadnu iz gnijezda, što je moguće, i da iz nekog grmlja dozivaju majku, pa ako se u tom trenutku u blizini nalaze psi ili mačke ptica može pretjerati u reakciji - objasnila je biologinja.

No, unatoč objašnjenju iz Zavoda stanovnici Malešnice u strahu su od napada i promatraju nebo iznad glava pogotovo na Malešnici 44 gdje su se napadi redali.

Vranu se može ukloniti
- Niti jedna vrsta vrane kod nas nije ugrožena tako da ju se može brzo ukloniti, no na koji bi se to način moglo najbolje učiniti stvarno ne znam - kaže Kralj.

Drama se odigrala jutros oko 10 sati u zagrebačkom naselju Malešnici. Na teren su upućeni vatrogasci koji su morali smiriti podivljalu vranu koja se obrušila na ljude nakon što joj je jedno mlado dograbila mačka, a drugo palo u grmlje. U obrani podmlatka vrana je svojim kljunom i kandžama ozlijedila troje prolaznika u Ulici Malešnica kod kućnog broja 44, izvijestila je zagrebačka policija.

Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša

A1 izdvaja za Vas

  • over:

    objasnjenje zavoda je krivo jer neke zivotinje IMAJU osjecaj za osvetu (ne samo ljudi) :p

  • -obrisani-:

    RE: 20.05.2010. u 21:55h blackula9 je napisao/la: Vrana je opasna kao vepar kad brani mlado Haha, još malo pa će biti opasna kao slon oli nosorog, mož i tigar zajedno sa lavom.

  • -obrisani-:

    - No, unatoč objašnjenju iz Zavoda stanovnici Malešnice u strahu su od napada i promatraju nebo iznad glava pogotovo na Malešnici 44 gdje su se napadi redali. - Ma šta ga pretjeruju, i neka puste pticu, smirit će se, a ... prikaži još!a ne odmah ukloniti. Nek rađe uklone one u poliici koji ne valjaju.