Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Muke po vožnji

Vozite se biciklom – pazite na stup, kafić ili auto na stazi

bicikl
Darko Jeras
27.01.2012.
u 11:00

Lokacija na kojima se iscrtavaju staze određuje gradska vlast, ali nitko ne zna tko je odgovoran za niz iscrtanih apsurda. Iz Zagrebačkih cesta kažu da sve staze u gradu ispunjavaju kriterij o širini od 80 centimetara

Sa svih strana stižu preporuke za bicikl kao gradsko prijevozno sredstvo. Vožnja biciklom dobra je za naše zdravlje, ne zagađuje okoliš, ne stvara prometne gužve, ne troši gorivo...

No kakav je život biciklista u gradu? Ako i zažmirimo na rupe, Zagreb biciklističku infrastrukturu u većem djelu grada nema. Prema Zakonu o sigurnosti cestovnog prometa vožnja biciklističkom stazom/trakom obavezna je ako ona na određenoj cesti postoji. Ako ne postoji, onda je biciklist obavezan kretati se cestom kao i druga vozila.

Ne može bez manevriranja

Tamo gdje infrastruktura postoji, napravljena je na, najblaže rečeno, apsurdan način.

Primjerice, u Martićevoj ulici parkirališna mjesta postavljena su tako da parkiranim automobilima prednji kraj mora stršati ravno na biciklističku stazu koja je ucrtana točno uza sam rub pločnika tako da će biciklist, ako vozi ravno bez manevriranja i ne prelazi crte staze, prije ili kasnije završiti na haubi parkiranog automobila.

No, još “bolji” primjer je što na nekom dijelovima staza prolazi kroz – terase kafića...

Izvan užeg centra situacija je mnogo gora. Heinzelova ulica cijela je označena kao prostor za bicikliste. Biciklističke crte na nekim dijelovima ima, a na nekima nema. Tamo gdje je ima izaziva podsmijeh jer prolazi kroz drveće koje je zasigurno bilo tamo puno prije staze, rasvjetne stupove, a na jednom dijelu čak prolazi ravno kroz kućicu autobusne stanice.

Zaustavni trak

Također, velike probleme biciklistima stvara manjak prometne kulture sugrađana.

Primjerice, u Gundulićevoj ulici mnogi se vozači bezobzirno koriste biciklističkom stazom kao zaustavni trakom.

U Zagrebačkim cestama objašnjavaju da sve iscrtane staze moraju biti široke najmanje 80 centimetara u jednom smjeru, odnosno 160 centimetara na dvosmjernima. Kažu kako, prema njihovim spoznajama, sve staze u Zagrebu ispunjavaju taj kriterij, a lokacije na kojima ih iscrtavaju određuje gradska vlast. Kako su odabrani neki od spomenutih apsurda, iz mjerodavnog gradskog ureda nisu htjeli komentirati.

Komentara 8

MC
Mort Cinder
12:00 27.01.2012.

To je tak kada bosanci crtaju staze ...... kod njih u selu samo budale voze bicikle ..... hbg ljudi ..... pustili smo ih da nas okupiraju i upravljaju gradom ....... sami smo si krivi ......

AU
autoritet
13:09 27.01.2012.

Hajde Jeras, još malo prokopaj o ovoj temi Tko crta te staze, zanima me tko može biti toliko GLUP Staze ima, pa 50m nema pa odjednom postaje dvosmjerna pa je nema pa je ima...

ZE
.zeitgeist.
11:17 27.01.2012.

Jedina prava biciklistička staza u Zagrebu je ona cesta što ide od Horvačanske do Getroa na autoputu. Zagreb je neprijateljski grad prema biciklistima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije