Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ferplej na cestama

Vozači nudili šlepanje, ulje, a ako treba, i guranje

'02.09.2010.,  Zagreb - Reportaza o kulturi u prometu, priskakanje vozaca sudioniku u prometu kojem je potrebna pomoc. Vozac 7.  Photo Tomislav Miletic/PIXSELL'
Foto: 'Tomislav Miletic/PIXSELL'
1/6
08.09.2010.
u 13:08

Večernjakov reporter provjerio je koliko su solidarni zagrebački vozači. Ni radni dan nije spriječio vozače da priskoče upomoć.

Nervoza na ulicama Zagreba i bezobzirno ponašanje pojedinih sudionika u prometu potaknuli su nas da provjerimo kakvi smo doista vozači, jesmo li solidarni i koliko smo spremi vremena izdvojiti za one koji su se našli u nevolji.

Htjeli su i šlepati

Kvar smo dakako simulirali, i to na vrlo prometnoj Ulici grada Vukovara. Naš pokvareni crveni Clio smjestili smo, sve po propisima, na desni trak, upalili četiri žmigavca, postavili trokut i započeli "kuknjavu".

Za to vrijeme fotoreporter se skrio u grmlju čekajući da se zaustave vozači.

Samo nekoliko minuta nakon što sam prvi put digao ruku kako bih zamolio nekoga za pomoć, zaustavio se bijeli Punto.

– Što je bilo? Trebaš pomoć? – upitala su dvojica muškaraca.

– Ili je nešto s motorom ili kotač blokira. Samo se ugasio – odgovorio sam.

Dečki su izašli, pregledali gume, osovinu, motor... Ponudili su se čak i da pozovu prijatelja koji bi auto za sitnu naknadu prevezao do autoradionice. No, jedan od njih pokušao je upaliti auto i morao sam, htio-ne htio, krenuti.

No, ne daleko, ponovno smo postavili "neispravan" automobil, a u pola sata u Vukovarskoj su se, u vrijeme najveće gužve, zaustavila čak tri vozača, pa i jedan motorist. Svi su oni bili spremni pomoći, šlepati, mijenjati gume, kontrolirati ulje...

Motor, ulje, gume...

Drugo mjesto na kojem smo pola sata tražili pomoć bilo je ugibalište kod HAK-a u Aveniji Dubrovnik. I ondje su zagrebački vozači pokazali solidarnost, i to neočekivano brzo.

Vozač crvenog Kadeta prihvatio se posla i pregledao motor, provjerio razinu ulja, no više od toga, unatoč dobroj volji, nije znao.

– Ja vam imam stari auto. Ne razumijem se u ovu novu tehnologiju, žao mi je – kazao je i muškarac. No, kada ni i drugi vozač iz crne Alfe nije uspio riješiti zagonetku oko kvara, pomoć je ponudio čak i slučajni prolaznik. On je, pak, ustanovio kako se motor pregrijao.

Svih sedam vozača koji su se zaustavili i potrudili pružiti nam pomoć usred velegrada položili su najvažniji ispit u životu – test ljudskosti.

Komentara 7

CI
cickova
14:09 08.09.2010.

cudno, kad je mom frendu riknul akumulator, a ja svoj auto ostavio kod njega doma, bili smo na parkingu kod getroa u novom zgb, i dvoje ih je \"posudilo\" akumulator, tek nakon sto smo ih pitali. kad sam ja nejga gurao da upali, svi su samo blejali ko telad, i nitko nije pitao jel treba pomoc! mozda nismo imali srece, al eto to je moje iskustvo. takodjer novinar tu nije naveo koliko ljudi je proslo, naveo je samo da je stalo. ako je njih troje stalo, a 33 proslo, gdje je tu solidarnost?!?

GA
gary1
16:09 08.09.2010.

dobra reklama za RENAULT, ništa me ne bi čudilo da je istinito obzirom na marku auta i što nam dilaju Francuzi, zadnje smeće dolazi k nama, a ovi pametnjakoviči očito nemaju pametnija posla

OB
-obrisani-
13:45 08.09.2010.

E moji reporteri, pa nema šanse da vi ne zabrljate nešto. Da li znate da sada kada ste se vi folirali s kvarom kada nekome stvarno bude trebala pomoć, on će dobiti mahunu, a ne pomoć i to sve zbog vas. Dajte vi provjeravajte političare koliko su imali 1990 i koliko imaju danas, te koji je nesrazmjer primanja, troškova i razlika u imovini, a ne našu kulturu. Mi smo kulturni, ali nam kulturu svakodnevno ruše ovi došljaci kamikaze.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije