Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vodena mafija

Vodena mafija: Na bespravnim brojilima zaradili 20 milijuna kuna

vodovod
Sanjin Strukić/PIXSELL
09.09.2011.
u 12:00

Radnici Vodovoda legalno su prodavali brojila za 1000 kn, a potom su tražili od 5000 do 9000 kn mita da bi objekt dobio priključak na vodu

Afera Watergate i milijunske krađe u Holdingovoj podružnici Vodoopskrba i odvodnja zahvaća sve veći broj struktura. Naime, kako doznajemo od izvora bliskog upravi megatvrtke, posljednjih je godina skupina od 20-ak osoba u vlastiti džep stavila najmanje 20 milijuna kuna. Kako je ta mafijaška skupina uspjela godinama neprimijećeno zamračivati milijunske iznose? Kako bi prikrili ilegalno postavljanje priključaka za vodu, stvorena je kriminalna organizacija koja je obuhvaćala operativce na terenu, ali i visoko pozicionirane djelatnike koji su im čuvali leđa i omogućavali malverzacije. Već je danas jasno da je riječ o krađi stoljeća.

Organizirani kriminal

Kada bi nekome trebao priključak za vodu, “majstori” iz Vodovoda i odvodnja (ViO) legalno su prodavali brojila po tisuću kuna, a od 5000 do 9000 kuna tražili su mito da objekt spoje na mrežu.

U metropoli danas postoji oko 15.000 ilegalnih priključaka za vodu, no to nije najveći problem – u fokusu je istražitelja DORH-a te interne revizije 2880 priključaka koji su postavljeni ilegalno, a prikazani su kao legalni!

Da nitko ne bi naslutio kako se krade novac i kako se ne bi ušlo u trag mafijaškoj skupini, za svaki priključak priložili bi brojeve nepostojećih ugovora – potrebnih za dobivanje priključka.

Sve se počelo urušavati anonimnim prijavama u listopadu prošle godine. Tada je, među ostalim, R. K. obavijestio predsjednika uprave Holdinga Ivu Čovića da je već ‘95. godine naišao na “velike propuste, nedostatke i kriminal u skladišno-materijalnom poslovanju u Zagorskoj ulici”. Dodao je da je još tada utvrdio “manjak od nekoliko milijuna kuna”, ali i svjedočio kako se nekima “omogućava otkup enormno skupih rezervnih dijelova, no ne po tržišnoj vrijednosti, nego po našoj prosječnoj”.

O svemu tome dobro je informiran bio, čini se, i bivši direktor ViO-a Jadranko Robić, koji je u početku negirao da išta zna o krađama. Ipak, od izvora iz Holdinga doznali smo da su ga revizori pozvali na obavijesni razgovor, o čemu postoji i zapisnik. No, tajna je što je rekao.

Da se nešto zbiva, “nanjušio“ je i sadašnji direktor Davor Poljak, koji kaže kako već 10 godina sluša o malverzacijama.

– Formirali smo odjel za ugovaranje priključaka i propisali nove procedure da bismo onemogućili ilegalne priključke i pozabavili se već postojećima. Zadatak je odjela za ugovaranje priključaka da provede kompletnu administrativnu obradu i na temelju potpisanog ugovora daje nalog službama koje se bave proizvodnjom da odrade svoj posao. Tako su onemogućene bilo kakve makinacije – rekao je Poljak i poručio da će svi koji su umiješani u krađe dobiti otkaze.

Otvoren i Gasgate

Međutim, nazire se otvaranje nove Pandorine kutije – Gasgatea!

Dok istražitelji češljaju knjige u ViO-u te upadaju u desetke tvrtki koje su mitom došle do priključaka za cijele zgrade, ovaj su tjedan na stol predsjednika uprave Holdinga stigle i prijave protiv djelatnika Gradske plinare.

U prijavama se navodi da se i u toj podružnici muljalo na veliko – na identičan način kao i u ViO-u. Čini se da korupcijska “superhobotnica” ima više krakova nego što se to u početku činilo, a hoće li akcija čišćenja imati željeni učinak, ovisi i o tome želi li uprava Holdinga promijeniti “provjeren” način poslovanja.

Komentara 22

Avatar Relaksacijaa
Relaksacijaa
12:14 09.09.2011.

Dajte najte kad su meni 2005-te prikljućili vodu,ja nisam dobio nikakvu vuru,kaj bi nešto oćitavala. Samo gola cjev koja ima na sebi neki ventil kao crna el kvaka za otvori- zatvori. i to je sve. nema vure,,mislim da svi lažete !

Avatar Relaksacijaa
Relaksacijaa
12:17 09.09.2011.

eh da,,sjećam se ,platil sam 4 500 kuna,te 2005te i došli su dečki i preko noći skopali, i prikljućili me na vodu. Vjutro je sve bilo gotovo a nakon 2 godine je prošel i novi asfalt. Danas se baš ništa nevidi

MI
mica1111
12:14 09.09.2011.

...kad kradu oni onda joh i kataloh...kad krademo mi onda niš...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije