Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KUĆNI LJUBIMCI Od 1. siječnja na snagu stupa novi pravilnik o uvjetima držanja životinja

Vlasniku psa bez uzice kazna od tisuću kuna

09.12.2008.
u 00:44

Vlasnici kućnih ljubimaca, čuvajte se! Prvoga dana 2009. godine na snagu stupa novi pravilnik o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca.

Pseće slobodne zone
Novčanom kaznom od 600 do 1000 kuna na licu mjesta moći će vas kazniti komunalni redar ako, primjerice, šećete psa bez uzice ili ako uza sebe nemate pribor za čišćenje fekalija...

Redari će kažnjavati i djecu mlađu od 14 godina, a kazne će plaćati njihovi roditelji. Kazna prijeti i onome tko psa drži na uzici kraćoj od 3 metra. Za odluku o tome koliko ćete kućnih ljubimaca imati u svom stanu niste mjerodavni sami, nego uz suglasnost ostalih stanara u zgradi. Tom se odlukom zabranjuje šetanje kućnih ljubimaca tržnicama, grobljima, sportskim terenima i drugim javnim površinama koje će se označiti znakom zabrane.

Od 1. siječnja psi će slobodno, bez uzice, moći trčkarati samo na 43 lokacije u gradu. Primjerice, na velikoj livadi u parku Maksimiru, na travi između dva kraka Ulice HBZ kod Nacionalne i sveučilišne knjižnice, u Ribnjaku, na lijevoj i desnoj obali Save... Ali, pripazite i pokupite iza svog ljubimca, jer i na spomenutim mjestima komunalni redar moći će vam napisati kaznu od 1000 kuna.

Od svih zabrana izuzeti su vlasnici pasa osposobljenih za pomoć osobama s posebnim potrebama.

Gradski poglavari utvrdili su i pravila za mačke. Posao organiziranja hranilišta za mačke lutalice prepustili su udrugama za zaštitu životinja.

Kastracija mačaka
Članovi udruga dužni su mačke, za koje se brinu, škopiti, cijepiti, čistiti od nametnika te ih označiti. Ako se udruga ne pridržava tih pravila, komunalci će hranilište ukloniti o njihovu trošku.

Pravilnik kaže i da je nalaznik napuštene ili izgubljene životinje dužan o tome obavijestiti Zoološki vrt, ali i pružiti životinji odgovarajuću skrb sve do povratka životinje vlasniku ili premještanja u dom za napuštene životinje.


Popis zabranjenih životinja

Na popisu opasnih životinja koje se neće smjeti držati kao ljubimca zapisane su sve vrste krokodila i mnoge zmije. Zabranjene su sve vrste boa i pitona koje mogu narasti više od 1,5 metara, sve ljutice i otrovni gušteri, ali i morske zmije.
Zvuči ludo, ali zabranjeno će biti i u stanu držati slona, žirafu ili devu. Poglavari će iz Zagreba tjerati i ptice! Na popisu za izgon su noj, emu, nandu i kazuar. Stoga, preduhitrite zakon i do konca godine nabavite neku s indeksa zabranjenih.
Ni zvijeri više nisu dobrodošle u Zagrebu. Zabranjeno će biti šetati parkom u društvu s medvjedom, hijenom, pumom, leopardom, gepardom i svim ostalim vrstama iz porodice velikih mačaka. Dozvoljeno će biti maziti tek domaću mačku.
Popis se dotakao i naših najbližih srodnika, majmuna. U domu se neće smjeti držati popularne gorile, čimpanze i orangutani, ali i manje popularni giboni, kapucini i vunasti majmuni. Usput, zabranjeni su i klokani.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije