Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb

VIDEO Luksuzna europska željeznica po prvi put u Zagrebu, izazvala interes građana

Povodom obilježavanja Europske godine željeznice, vlak Connecting Europe Express u 3 dana povezat će 26 zemalja i stati u stotinjak gradova diljem Europe
11. rujna 2021. u 22:22 7 komentara 11349 prikaza
Vlak Europe Express stigao u Zagreb
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Krenuo je iz Lisabona, a zadnja mu je postaja Pariz. Connecting Europe express, poseban vlak kojim se obilježava Europska godina željeznice, stigao je danas oko 19 sati na zagrebački Glavni kolodvor. Vlak dugačak oko 80 metara s luksuznim vagonima koje su sastavile europske nacionalne željeznice izazvao je velik interes građana koji su ga sa zanimanjem proučavali i fotografirali. 

Na svom proputovanju koje je počelo 5. rujna u Lisabonu, a nakon pet tjedana, 7. listopada završava u Parizu, Connecting Europe Express zaustavit će se u više od 100 europskih gradova te u 36 dana spojiti 26 zemalja. Connecting Europe Express rezultat je uspješne suradnje Europske komisije, Zajednice europskih željezničkih i infrastrukturnih društava (CER) i brojnih drugih partnera.

Cilj projekta je poticanje  građana Europske unije na korištenje željezničkog prijevoza kako bi se pridonijelo ostvarenju Europskog zelenog plana prema kojemu bi čitava EU do 20250. postala klimatski neutralna. 

Connecting Europe Express u Zagreb je stigao s nekoliko minuta kašnjenja, a svoj put nastavlja u subotu u 11.30 sati kada kreće prema Beogradu, a potom Skopju. 

U vlaku se voze predstavnici Europske komisije i CER-a, a dočekali su ih zamjenica direktora Opće uprave za mobilnost i promet (DG MOVE) Maja Bakran Marcich, dogradonačelnik Grada Zagreba Luka Korlaet i državni tajnik za željeznice u ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Alen Gospočić te predstavnici hrvatskoga željezničkog sektora. Sudionici dočeka međusobno su razmijenili zastave grada Zageba, Hrvatske i Europske Unije. 

Vlak Europe Express stigao u Zagreb | Autor : Emica Elvedji/PIXSELL Foto: Emica Elvedji/PIXSELL 11.09.2021., Zagreb - Vlak Europe Express svoje je putovanje zapoceo 2. rujna u Lisabonu, a zavrsit ce ga u Parizu 7. listopada. Zeljeznica Connecting Europe u 36 dana povezati ce 26 zemalja Europe a danas je stigao u Zagreb. Ines Ayala Sender, Maja Bakran Marcich, Alen Gospocic Photo: Emica Elvedji/PIXSELL

-Čast mi je kao rođenoj Zagrepčanki danas biti ovdje. Connecting Europe Express koji će na svojoj ruti proći oko 20.000 kilometara rezultat je suradnje niza europskih željeznica. Želimo da nam pomogne da savladamo izazove koji su pred nama - kazala je Maja Bakran Marchich, zamjenica direktora Opće uprave za mobilnost i promet (DG MOVE). Nakon pozdravnih govora, na dočeku je nastupio Ansambl narodnih plesova i pjesama Lado. 

Dostava paketa
ŽRTVA PREVARE
Osječanin naručio mobitel pa se neugodno iznenadio kada je vidio što je u paketu
Umjetnost kao terapija
Umjetnost kao terapija
Doživite kulturu u metropoli – ovo ne biste smjeli propustiti
  • imart143:

    Od naprijed izgleda ko da je bila na renontu u TZV Janko Gredelj

  • TeoretičarZavjera:

    “Vlak dugačak oko 80 metara” - molim???

  • Daisy55:

    Pa kaj će nama takav vlak? Pa naši vlakovi voze 30 km/h, uvedimo ponovo konjske zaprege umjesto vlakova.