Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Klizišta u Jaski

Vinari ostali bez stotina čokota, zemlja samo što nije ušla u kuće

Klizište Jastrebarsko
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/7
21.02.2014.
u 10:42

Sve se ponavlja, isto se dogodilo i lani za Uskrs, kaže Darko Španić, a Stjepan Sirovica kaže da će ga sanacija stajati najmanje 15 tisuća kuna

Zbog obilnih kiša Jastrebarskom prijete klizišta i ugrožene su kuće, vinogradi i nerazvrstane ceste. Svaki dan otkrivaju se nova klizišta, no najkritičnije je u dvorištu vinara Darka Španića kojem zemlja samo što nije ušla u kuću!

Riječ je o klizištu od 50-ak metara koje je nastalo zbog kombinacije suša u posljednje dvije godine zbog čega se zemlja rasporila, a potom su oborine ušle dublje u zemlju i odnijele dobar komad parcele.
– Isto se dogodilo lani za Uskrs kada je zemlja priprijetila staroj rodnoj kući. Nakon što smo sve sanirali, sve se ponavlja, a bojim se i goreg jer najavljuju kišu za vikend – kaže vinar Španić kojem je klizište odnijelo i 400-tinjak čokota loze.

Foto: Robert Anić/PIXSELL

Dvorište izgleda kao da ga je pogodila zemljana lavina. Još veću štetu doživio je vinar Stjepan Sirovica kojem je klizište odnijelo 20 posto ukupno zasađenih čokota loze, oko tisuću čokota, i onemogućilo pristup u više od polovice vinograda.
– Nekada se sva zemlja obrađivala pa su i tokovi vode bili drugačiji. Grad je uredio asfalt, a nekad je tu bila graba koja je odvodila vodu. Na vinograd mi dolazi voda s tri strane i u jednom momentu tu se našlo 800 tisuća litara vode koja se slila na vinograd – objašnjava Sirovica.

Foto: Robert Anić/PIXSELL

Odlučio je otvoriti nove kanale kako bi voda mogla otjecati, a sanacija koja će omogućiti prilaz vinogradu stajat će ga najmanje 15 tisuća kuna. A Grad Jastrebarsko ima problema s klizištima koja uništavaju ceste. Službeno je zatvorena cesta za Tihočaj, no odroni se stalno pojavljuju. Procjenjuje se da će Grad morati pronaći milijun kuna za štetu izazvanu klizištima.

>>Klizišta u Jaski odnose vinograde, šteta zasad milijun kuna

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije