Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Generalka

Vidikovac, Švicarska kuća – ljetni su radovi u parku Maksimir

maksimir
Goran Stanzl/PIXSELL
Autor
Mateja Šobak/VLM
05.06.2012.
u 08:00

U tijeku je izbor izvođača koji će urediti Vidikovac nagrižen vlagom, u Švicarskoj kući obnovit će se gornji kat, na Vrtlarovoj kući pročelje, a na dječjem igralištu postavit će se antitraumatske podloge

Tijekom srpnja i kolovoza prva park-šuma jugoistočne Europe te jedini zagrebački spomenik parkovne arhitekture i zaštićeno kulturno dobro, park Maksimir, postat će gotovo građevna zona.

Vrijeme najmanje gužve

Najpoznatije građevine u parku, Vidikovac i Švicarska kuća, bit će obnovljene, a obnova će zahvatiti i veliko dječje igralište na kojem će se postaviti još tzv. sfera odnosno antitraumatskih podloga, kako se djeca pri padu ne bi ozlijedila, te novih sprava za igranje. Iako je Vidikovac obnovljen prije deset godina, zbog vlage je potrebna sanacija tog središnjeg objekta u parku od kojeg se račvaju svi putovi.

– Prvi na redu za obnovu bit će Vidikovac kojem je potrebna drenaža vlage i nova fasada, novo pročelje - rekao je direktor Javne ustanove Maksimir Saša Banić te dodao kako radovi trebaju početi čim se odabere izvođač, a ljeto kao vrijeme radova odabrano je jer je većina Zagrepčana u to vrijeme ipak na obali.

Obnova dva mosta

– Posjetitelji Maksimira neće biti zakinuti jer će za obnove Vidikovca raditi Švicarska kuća u kojoj će se moći popiti kava ili sok – kazao je Banić te dodao kako će obnova Švicarske kuće, stoga, vjerojatno početi tek na jesen.

U Švicarskoj ili Tirolskoj kući potpuno će se obnoviti gornji kat odnosno Haulikov salon u kojem se nalazi izložba o povijesti parka Maksimir.

Promijenit će se čitava drvena stolarija koja se sastoji od hrastovih greda, a u planu je i obnova dvaju mostova te pročelja Vrtlarove kuće koja je u prošlosti služila kao stan za smještaj dvojice invalidnih uniformiranih čuvara parka i vodiča stranaca.

U planu javne nabave Javne ustanove Maksimir za obnovu drvene stolarije Švicarske kuće predviđeno je 38.500 kuna, za obnovu Vidikovca nešto više od milijun kuna, dok će se izradu sfera i podloga na velikom dječjem igralištu biti izdvojeno 128.500 kuna.

Komentara 1

AG
Agramer198
22:04 05.06.2012.

Ja sam se iznenadil kad sam saznao da je Maksimir tek nešto manji od Central parka, Maksimir ima oko 320ha, Central Park oko 340... Čuvajmo kaj imamo i probajmo to iskoristiti, u NY je CP jedna od gradskih znamenitosti, kod nas je Maksimir podosta zanemaren i dosta ga turista koji dođu u Zagreb uopće ne posjeti... A u jesen i ljeti je stvarno uživancija prošetati tamo...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije