Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAKON 2,5 GODINE

VIDEO Sljemenska Žičara i dalje bez prvih putnika, zasad u pogonu samo probne vožnje

Zagreb: Nova sljemenska žičara još nije puštena u pogon
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL
1/4
03.09.2021.
u 15:26

Mjesečni troškovi za sam rad žičare iznose 110.000 kuna, dok je bruto plaća djelatnika trošak od 260.000 kuna mjesečno

Iako je u zagrebačkim Gračanima nešto bučnije nego što je to inače zbog probnih vožnji koje se provode na sljemenskoj Žičari, ona ni dvije i pol godina od početka izgradnje nije puštena u promet. 

Radi se, podsjetimo, o projektu koji je vrijedan više od 750 milijuna kuna, a njegova cijena rasla je tijekom godinama. Trenutno stoji radi spora kojeg je Grad Zagreb podnio 21. lipnja ove godine protiv Državnog inspektorata. 

S terena izvještava novinarka Hana Ivković Šimičić.

Žičari je potrebno ukupno devet dozvola kako bi krenula s radom, no još nije odobrena zadnja - dozvola o dopuštenoj razini buke na samom kompleksu.

Kako Državni inspektorat smatra da Žičara nije prometna infrastruktura, za nju vrijede različiti dopušteni decibeli. Grad pak smatra kako to nije istina, zbog čega je uložio tužbu te traži od Inspekotrata da im se izda i zadnja sporna dozvola. 

Prema podacima koje smo izvukli, mjesečni troškovi za sam rad žičare iznose 110.000 kuna, dok je bruto plaća djelatnika trošak od 260.000 kuna mjesečno jer se radi uglavnom o inženjerima čiji je zadatak održavanje i provođenje tih probnih vožnji. Prema svemu navedenom, godišnji izdaci iznose 4.440.000 kuna za Žičaru koja još nije ni puštena u promet, a prvi putnici tek trebaju sjesti. 

Otvorenje se najavljivalo nekoliko puta, no svaki put je bilo odgođeno. Stanovnici se pak žale na buku, no u Gradu su odgovorili kako je sve po propisima. Podsjetimo također da je i jednoj mještanki koja se žalila na buku zapaljen automobil ispred kuće.

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar Agramer000
Agramer000
15:51 03.09.2021.

sramota!

SE
senijor121
17:04 03.09.2021.

Da je bandić na mjestu ovog debila boška buhe žičara bi već naveliko vozila i otplatila dio troškova izgradnje.

BB
BB2
12:11 05.09.2021.

Tomaševiću ima načina kako riješiti taj problem, samo treba htjeti, sramno je da propada i guta novac. Tvoj je zadatak pronaći rješenje, a ne stalno kmečati oko problema u gradu. Nije nas briga ti si taj kojeg narod plaća daa se bavi problemima grada. Hoćemo rezultate!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije