Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uz nju potpuna vlast

Vesna Škare Ožbolt: Ja sam žena koja se ne da uništiti

Vesna Škare Ožbolt
Arhiv VL
16.07.2010.
u 11:57

Pristala je ući u koaliciju s HDZ-om samo zato što Ive Sanadera više nema. To je na goričkoj političkoj sceni značilo da HDZ-ovci uz njezinu pomoć preuzimaju potpunu vlast.

Za jedanaest dana Vesna Škare Ožbolt ponovno će sjesti u stolac predsjednice goričkoga Gradskog vijeća, a s te funkcije svrgnut će HNS-ova Gorana Beusa Richembergha. Što to znači za nju, kako gleda na cijelu političku scenu u Turopolju, što Gorici nedostaje, s kime se od političara slaže te hoće li se doseliti u kuću na Plesu, otkrila nam je u razgovoru.

Jeste li iznevjerili velikogoričke birače kada ste pristali ući u koaliciju s HDZ-om?

Ne, nisam iznevjerila goričke birače. Čak, štoviše, ovaj naš potez većina je pozdravila, a reakcija je bila: “Konačno! Bilo je već krajnje vrijeme!”

Zašto ste odlučili napustiti velikogorički SDP i koalirati s HDZ-om?

Odnosi u koaliciji nisu bili dobri. Nije bilo kvalitetnog rada. Mogu reći da smo s SDP-om imali dobru programsku suradnju. Iako smo ideološki različiti, oko programa smo se našli. Problem u suradnji nastao je zbog HNS-a, koji je bio kamen smutnje i u koaliciji do lokalnih izbora, a sada je posebno. Razlog koalicije s HDZ-om jest to što više nema Sanadera, koji je bio faktor razdora između HDZ-a i DC-a jer su HDZ i DC srodni politički partneri.

Kako komentirate nagađanja da ste se ulaskom u suprotnu koaliciju “prodali” za ministarsko mjesto i mjesto predsjednice Vijeća?

To je smiješno... Pa jesam li postala ministrica? Ni trenutka to za mene nije bila opcija. Uostalom, s mjesta ministra otišla sam jer nisam htjela provoditi naredbe koje su suprotne mojim uvjerenjima. Nema te funkcije zbog koje bih se prodala. DC-u je pripalo mjesto predsjednika Gradskog vijeća i u koaliciji sa SDP-om, ali smo ga prepustili HNS-u, koji je to uvjetovao da bi ušao u koaliciju. I sada nam pripada mjesto predsjednika. Osobno se ne guram na tu poziciju.

Hadezeovci su vas prije godinu i pol prozivali zbog adrese stanovanja. Naime, ne živite u Velikoj Gorici. Jesu li vam sada uvjetovali da se preselite u Goricu ili je ta tema zaboravljena?

Kupili smo nekretninu na Plesu. Živim kao što žive mnogi ljudi u Gorici. Uostalom, imam svoj život i ne dopuštam da na to bilo tko utječe.

Kako ste obavijestili dojučerašnje koalicijske partnere da će DC stati uz HDZ?

Tu obavijest dao je predsjednik velikogoričkog DC-a Zvonko Kunić. Hoćete li istinu? S Toninom Piculom od prošlih lokalnih izbora razgovarala sam dvaput vrlo kratko, tako da ni ja, a ni gorički DC s njim i nemamo neku komunikaciju. S Beusom ne komuniciram uopće, i to još od prošlih lokalnih izbora kada je zabio nož u leđa Piculi, s kojim je sada opet u koaliciji. Normalno smo komunicirali samo s Vesnom Fabijančić Križanić.

Kako su Tonino Picula, Goran Beus Richembergh i Vesna Fabijančić Križanić reagirali kada su doznali da ćete koalirati s HDZ-om?

Jedini je zapravo vrlo ružno reagirao Beus Richembergh, koji je realno jedini izgubio poziciju u toj koaliciji. Kada je HNS uvjetovao svoj dolazak u našu koaliciju funkcijom predsjednika Vijeća, mi smo im je prepustili. Na toj se funkciji ponašao vrlo neodgovorno, bez imalo osjećaja za potrebu kohabitacije o važnim pitanjima za Goricu. Reagira tipično kao osoba koja gubi fotelju.

Što očekujete od koalicije s HDZ-om?

Očekujem da ćemo provesti sve zacrtane projekte i da će građani Velike Gorice napokon imati koristi od svoje političke scene. Meni osobno smetaju neplodna politička prepucavanja. To sam rekla i svim vijećnicima na Vijeću tijekom jedne od posljednjih rasprava jer zaista mi je dosta tih sterilnih rasprava i svađa bez zaključaka i ciljeva.

Koliko ćete zarađivati kao predsjednica Vijeća?

Koliko mi je poznato iz prethodnog mandata, predsjednik Gradskog vijeća ne dobiva plaću. Prima naknadu jer to nije profesionalna dužnost.

Što, prema vašem mišljenju, Gorica nema, a i te kako zaslužuje?

Nema dvoranu, iako je zaslužuje zbog sjajnih sportaša, nema bazen, a još uvijek ni poslovnu zonu. U urbanističkom smislu nema ni središte grada. Nema agronomski i obrtnički centar, koji bi trebalo sagraditi jer Turopolje je rasadnik obrta i poljoprivrede, a nema ni hotele. Voljela bih da se Velesajam, koji bi trebalo preseliti iz Zagreba, smjesti na ovom području. Gorica nema hipodrom, a ni dovoljno dječjih vrtića.

S kojim se od goričkih političara slažete najbolje, a s kojim najlošije?

Pa, slažem se sa svima, osim s onima iz HNS-a, kojima su očito Vesna Škare Ožbolt i DC trn u oku pa pišu nepismene pamflete, nasrću u alkoholiziranom stanju i slično...

Dugo se odugovlačilo pitanje zemljišnih zajednica, sada ste im ponovno obećali pomoći. Što ste točno napravili?

Rekla sam im kako ja mislim da bi to pitanje trebalo riješiti. Ja na njima ne zarađujem političke bodove, nego mi je cilj kvalitetno i argumentirano pomoći, a ne davati lažna obećanja samo da bih dobila njihove glasove. Konkretno ću im pomoći, i to sam im rekla.

Jeste li doživjeli kakve neugodnosti na velikogoričkoj političkoj sceni?

Najveća neugodnost koju sam doživjela bila je kada mi se lokalni čelnik HNS-a unio u lice, a iz usta mu se širio zadah alkoholnih para, da bi nakon toga i fizički nasrnuo na mene. No, obranila sam se vrlo uspješno pa mu takvo što više ne pada na pamet.

Kada ćete se doseliti u Veliku Goricu? Što je s vašom kućom na Plesu?

Zatražila sam lokacijsku dozvolu, koju su mi u odjelu odbili, iako mi nije jasno zašto. Svakako da ću zahtjev opet podnijeti. Kada dobijem sve dozvole i kada se financijska situacija popravi, sagradit ćemo na Plesu ono što smo i planirali.

Kako biste ocijenili svoje djelovanje na goričkoj političkoj sceni?

Mislim da sam dolaskom promijenila sliku o Velikoj Gorici i pomogla da se za Goricu više čuje. Svojim sam radom pomogla u ostvarenju brojnih prostornih planova koji su preduvjet za svaku razvojnu politiku grada. Pomogla sam u uknjižbi nekoliko tisuća stanova Velikogoričana u zemljišne knjige, što smo i obećali u predizbornoj kampanji.

Vi ste žena koja...?

Voli raditi, koja uvijek ima optimizma i koja se nikada ne da uništiti.

Ključne riječi

Komentara 3

AR
ardo
12:03 23.07.2010.

Znate li što je ona obečala Velikogoričanima?Hlapić grad, a Mičevčanima brda i doline. Ona je ogledni primjerak kameleona!

VL
vlastek
11:24 19.07.2010.

Kohabitacije nije funkcijonirala godinu dana sada će se konačno početi raditi!

DU
Deleted user
15:04 16.07.2010.

opet će sebe u fotelju ajd van iz politike i srami se

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije