Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
djeca uživaju

Vesela čekaonica protiv straha od bijele kute

'03.07.2013., Zagreb - U djecijoj ambulanti u ulici Pavla Loncara u Zapresicu cekaonice za djecu su oslikane kako bi se djeca osjecala ugodnije u bolnici i suzbila strah od doktora. Osoblje ambulante
Foto: 'Tomislav Miletic/PIXSELL'
1/4
15.07.2013.
u 14:15

Kako se ne bi ometao rad odjela Doma zdravlja, slikarica Martina Galjan protekli je mjesec zidove svaki dan oslikavala samo noću

Više od 4500 malih pacijenata odjela pedijatrije u Domu zdravlja Zaprešić od ovog tjedna svoj, inače \"mrski\", red na pregled čekaju u najšarenijoj liječničkoj čekaonici. Bujna livada, poljske životinje, drveće, zanimljivi likovi, sunce, oblaci i lišće u raznim bojama dio su veselih motiva koji krase zidove čekaonice, kreativno uređene kako bi mališanima suzbila strah od odlaska k liječniku.

– Svima nam je poznat dječji \"strah od bijele kute\" pa je ova vesela čekaonica jedan od načina kojima se pokušava taj strah ublažiti i samo čekanje učiniti ugodnijim. Jako smo zadovoljni kako su slike na zidovima ispale, a i prve reakcije naših malih pacijenata su odlične pa vjerujem da smo uspjeli u naumu – kazao je ravnatelj Doma zdravlja dr. med. spec. radiolog Vinko Vučetić, dodavši kako je, uz veselu čekaonicu, važno da sami roditelji i prije dolaska liječniku djeci objasne što ih čeka, kako bi se lakše opustila.

Više od 100 djece dnevno

Na odjelu dječjeg dispanzera zaprešićkog Doma zdravlja rade četiri liječnika pedijatra, podijeljeni su u dvije radne smjene, a okvirno prime između 100 i 150 malih pacijenta dnevno, no ta brojka značajno poraste u vrijeme epidemija i sezonskih bolesti. Kako se ne bi ometao redovni rad odjela te kako bi i za vrijeme uređenja mališani na vrijeme dobili liječničku pomoć, slikarica Martina Galjan koja je uspješno \"oživjela\" stroge bijele zidove, sa svojim je bojama dolazila i radila najčešće noću, a za kompletno oslikavanje prostora bilo joj je potrebno oko mjesec dana. – Poziv za oslikavanje iznimno me razveselio. Čekaonice su uglavnom bijele, djeluju sterilno i prazno pa ostavljaju djeci u percepciji prostora dovoljno mjesta za razvijanje strahova od pregleda koji ih čeka.

Neškodljive boje

– Upravo zato odlučili smo se za šarene, ali umirujuće boje poput zelene i plave, u kombinaciji s motivima koji mogu razigrati dječju maštu i skrenuti im misli od samog pregleda – objasnila je slikarica, dodavši kako su boje potpuno neškodljive. Ovaj kreativni projekt zaživio je uz pomoć farmaceutske tvrtke Salveo. – Nadamo se da će ovo biti mjesto koje će djecu i njihove roditelje nasmijati i opustiti prije ulaska u ordinaciju – kazao je direktor Salvea Mario Galzina.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije