Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U srcu trešnjevke

Velikom feštom u dvorištu proslavljen 95. rođendan zagrebačke OŠ kralja Tomislava

Zagreb: Proslava 95. godišnjice Osnovne škole kralj Tomislav
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
1/14
25.05.2023.
u 13:49

Pučka škola na Novoj cesti otvorena je 1928. i nosila je slično ime kao i danas, Državna narodna osnovna škola kralja Tomislava. Trešnjevku, je naime, nakon Prvog svjetskog rata zahvatila velika industrijalizacija, na širem području otvorene su brojne tvornice, pa se pojavila potreba za otvaranjem škole za djecu radnika

Radionice, izložbe učeničkih radova, svečani koncert revijalne rukometne utakmice u čast legendarnog profesora i rukometaša Rudija Careka... Osnovna škola kralja Tomislava bogatim programom jučer je obilježila svoj 95. rođendan. Školu, smještenu u samom srcu zagrebačke Trešnjevke, pohađala su brojna poznata lica poput umjetnika Tomislava Lonca, vlasnika kultnih restorana Borne Janeša, paraolimpijca Dine Sokolovića, manekenke i rukometašice Mie Šlogar, vaterpolista Gordana Kožula., spisateljice Nade Iveljić... 

Pučka škola na Novoj cesti otvorena je 1928. i nosila je slično ime kao i danas. Nakon Prvog svjetskog rata na području Trešnjevke otvorile su se brojne tvornice, zbog čega su se u četvrt doselili brojni radnici što je dovelo i do pojačane potrebe za otvaranjem obrazovnih ustanova za njihovu djecu.

Zgradu škole je projektirao arhitekt Ivan Zemljak, a njezin prvi ravnatelj bio je Dragutin Zgurić. Godine kad se škola otvorila upisano je 810 učenika. Učenici su išli u školu koja je tad imala najmodernije standarde i uključivala je tekuću vodu, kao i parno grijanje te kupaonicu. Kako je sve veći broj radnika dolazi živjeti na Trešnjevku, škola nije imala dovoljno mjesta za sve one koji bi je upisali. Upravo zbog toga su u narednom razdoblju otvorene čak dvije škole.

Škola je promijenila ime nakon Drugog svjetskog rata. Prvo je dobila ime XXI. sedmogodišnja škola, potom Narodna osmogodišnja škola "Nova cesta", a 1960. ponovno mijenja ime u OŠ Bratstvo i jedinstvo. U desetljećima pred njom škola se kontinuirano modernizirala. Škola je 1957. godine nadograđena, a na otvorenju je bio i tadašnji gradonačelnik Većeslav Holjevac. U novu zgradu smjestili su se kabineti fizike i kemije, zbornica te prostori uprave.

Svoje sadašnje ime dobila je 1991. godine  kad je Vijeće roditelja i Učiteljsko vijeće donijelo odluku o vraćanje starog povijesnog imena – Osnovna škola kralja Tomislava. 


 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije