Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Veliki brat na ulicama Zagreba. Kamere će otkrivati i grafitere

Kamere će snimati 24 sata dnevno, a tijekom dana na meti Velikog brata bit će vozači koji su se nedopušteno parkirali ili napravili prometni prekršaj, dok bi se tijekom noći kamere fokusirale na stambene zgrade.
22. rujna 2011. u 07:45 56 komentara 18 prikaza
'31.08.2011., Zagreb - Tramvajski i automobilski promet stvara guzve u centru grada. Photo: Zarko Basic/PIXSELL'
Foto: 'Zarko Basic/PIXSELL'

Gleda vas Veliki brat! A mističnim Velikim bratom u ovom će slučaju upravljati Grad Zagreb, ali ponajprije kako bi hvatao prometne prekršitelje.

Moguća zloporaba?

Naime, na 75 lokacija diljem metropole postavit će se 225 kamera, po tri na svakoj lokaciji. No lokacije još drže tajnima. Govorka se ipak o postavljanju kamera u centru grada, oko kazališta, tržnica, na pješačkim prijelazima u Bakačevoj i Teslinoj ulici...

Stajale su te kamere oko 16 milijun kuna bez PDV-a, a zadnjih godinu dana skupljale su prašinu u skladištu. I to skladištu tvrtke King ICT, od koje su i kupljene. Zašto? Zato što se Grad i Holding nisu mogli dogovoriti o plaćanju. Sada je dogovor konačno postignut. Grad Zagreb platit će Zagrebačkom holdingu 21 milijun kuna s PDV-om, i to u ratama u tri godine.

– Tako su se dogovorili gradonačelnik Milan Bandić i predsjednik uprave Holdinga. Konačno je napravljen i prijedlog sporazuma između Grada i Holdinga koji bi trebala prihvatiti Gradska skupština na sljedećoj sjednici. Ako prijedlog prođe, odmah krećemo u postavljanje kamera – kaže Mate Kraljević, voditelj prometnog redarstva u gradskoj upravi.

Ipak, nije li 21 milijun kuna veliki iznos za 225 kamera, pitamo Kraljevića.

– Nije, jer uz kamere taj novac uključuje i postavljanje servera, softvera za kamere, dispečerski centar.... – nabraja.

Kamere će snimati 24 sata dnevno, a tijekom dana na meti Velikog brata bit će vozači koji su se nedopušteno parkirali ili napravili prometni prekršaj, dok bi se tijekom noći kamere fokusirale na stambene zgrade.

– Hvatali bismo tako i grafitere koji noću šaraju po zgradama. Kamerama će se moći služiti i policija, kojoj ćemo ponuditi da i ona nadzire sve te kamere – kaže Mate Kraljević.

Sjedište Velikog brata, odnosno dispečerski centar, bit će u Jagićevoj ulici. Odatle bi se upravljačem kao za videoigre nadzirale kamere i pomno pratili mogući prekršitelji. No, hoće li kamere snimati i građane te što će biti s tim snimkama?

– Kamere mogu služiti samo da snimaju određeni prostor te ako se vozilo nepropisno parkira ili napravi prekršaj. Kada se građani, primjerice, šeću, to se neće snimati. Nitko nema pravo to zloupotrebljavati i tko to bude činio, neće to dugo raditi i bit će kažnjen – tvrdi Mate Kraljević.

Kao i u Londonu

A jednog bi dana, dodaje nam, cijeli Zagreb mogao biti premrežen kamerama.

S tom procjenom slaže se i Robert Mišeta, sadašnji direktor Zagrebparkinga, koji kaže da su videokamere sasvim normalna stvar u svijetu. Ipak, postoji li mogućnost njihove zloupotrebe?

– Uvijek postoji, no to treba regulirati. Primjerice, zakonodavnim službama te snimke mogu poslužiti za hvatanje zločinaca, ali samo uz nalog – kaže Mišeta. Britanska prijestolnica primjer je svjetskih gradova koji se već naveliko koriste videokamerama. Baš London voli spomenuti i Mate Kraljević, koji smatra da će kamere poslužiti za uvođenje reda u promet.

Na čekanju zbog političkog sukobaVideoka

Na čekanju zbog političkog sukoba
Videokamere za uvođenje prometnog reda nabavio je još Mate Kraljević dok je bio šef Zagrebparkinga. No, u međuvremenu je smijenjen s tog položaja i doveden u gradsku upravu. A zbog političkog sukoba zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i SDP-a, koji je preuzeo Zagrebački holding, kamere su zadnjih godinu dana neiskorištene stajale u skladištu. Naime, sadašnji direktor Zagrebparkinga Robert Mišeta nije želio Gradu prepustiti kamere dok se Holdingu ne uplati novac koji su uložili za kamere i softver. Čini se da je i ta prepreka sad riješena, a s vrijednih kamera konačno bi se mogla skinuti prašina.

krađa
Uhvaćen na djelu
Postavio kameru kako bi otkrio tko mu krade stvari iz ulaza, ali ovog lopova nije očekivao
PET FAZA SNA
Jeste li se ikad zapitali zašto spavate više od osam sati, a nenaspavani ste?
 • Avatar Grunf
  Grunf:

  da mi je vidjeti te kamere od 90 000-tak tisuća kuna za te pare koliko su oni uložili može se pentagon napraviti a ne jedan ured od 50 kvadrata i 75 lokacija sa 225 kamera

 • doktorica:

  konačno treba stati na kraj ovima koji šaraju po fasadama i strogo ih kažnjavati-koliko samo stoji fasada na jednoj zgradi to ovi zgubidani ne razmišljaju jer ju ne plaćaju iz svoga đepa.

 • U sridu:

  Sve to sa instalacijom kosta milijum kuna,tko je to maznuo 20 milijuna kuna? ova zemlja je korumpirana do boli.